# Sequences and the nth term

> Grade 7: term-to-term rule, next terms of a sequence, position-to-term rule, nth term of a linear sequence, is a number in the sequence?.

Source: https://olyclass.com/library/math-g7-sequences-en/

- Subject: Math
- Level: Grade 7
- Practice: 16
- Play it free on one screen (projector, TV or whiteboard): https://olyclass.com/library?play=math-g7-sequences-en
- Copy and edit it: https://olyclass.com/library?copy=math-g7-sequences-en
- Games it plays well in: [Three in a Row](https://olyclass.com/classroom-games/three-in-a-row/), [Line of Four](https://olyclass.com/classroom-games/line-of-four/), [Team Bingo](https://olyclass.com/classroom-games/team-bingo/), [Memory Match](https://olyclass.com/classroom-games/memory-match/)

## Questions

1. A sequence starts at 5 and the rule is add 4 each time. What is the 3rd term? (12 / 13 / 17 / 9)
   Answer: 13
2. The term-to-term rule of 100, 90, 80, 70, ... is: (add 10 / divide by 10 / subtract 10 / subtract 100)
   Answer: subtract 10
3. The rule 'multiply by 2' starting at 3 gives 3, 6, 12, 24, ...
   Answer: True
4. What is the next term in the sequence 2, 5, 8, 11, ...? (13 / 14 / 15 / 16)
   Answer: 14
5. What is the next term in the sequence 1, 4, 9, 16, 25, ...? (30 / 34 / 36 / 49)
   Answer: 36
6. Find the next term: 48, 24, 12, 6, ...
   Answer: 3
7. The nth term of a sequence is 3n + 2. What is the 4th term? (11 / 12 / 14 / 24)
   Answer: 14
8. The nth term is 5n − 3. What is the 10th term? (42 / 47 / 50 / 53)
   Answer: 47
9. What is the nth term of 4, 8, 12, 16, ...? (4n / 4n + 4 / n + 4 / n × n)
   Answer: 4n
10. What is the nth term of 5, 7, 9, 11, ...? (2n + 3 / 2n + 5 / 3n + 2 / n + 2)
   Answer: 2n + 3
11. Write the nth term of the sequence 7, 10, 13, 16, ...
   Answer: 3n + 4
12. The nth term of 10, 8, 6, 4, ... is 12 − 2n.
   Answer: True
13. The nth term is 4n + 1. Which of these numbers is in the sequence? (26 / 29 / 30 / 34)
   Answer: 29
14. The number 50 is in the sequence with nth term 3n + 1.
   Answer: False
15. Which term number is 31 in the sequence with nth term 2n + 7?
   Answer: 12th term (n = 12)
16. The nth term is 6n. Which number is in this sequence? (40 / 42 / 46 / 50)
   Answer: 42
