# Basit olayların olasılığı

> Öğrenciler, basit olayların olasılığını kesir olarak yazmayı, kesin ve imkânsız olayları ayırt etmeyi ve eş olasılıklı sonuçları değerlendirmeyi çalışır.

Source: https://olyclass.com/library/math-g8-probability-tr/

- Subject: Matematik
- Level: 8. sınıf
- Alıştırma: 16
- Play it free on one screen (projector, TV or whiteboard): https://olyclass.com/library?play=math-g8-probability-tr
- Copy and edit it: https://olyclass.com/library?copy=math-g8-probability-tr
- Games it plays well in: [Kâğıt Yarışı](https://olyclass.com/tr/classroom-games/paper-race/), [Üçü Bir Arada](https://olyclass.com/tr/classroom-games/three-in-a-row/), [Dört Bir Hizada](https://olyclass.com/tr/classroom-games/line-of-four/), [Takım Tombalası](https://olyclass.com/tr/classroom-games/team-bingo/)

## Sorular

1. Bir madeni para atıldığında olası sonuçlar nelerdir? (Yalnızca tura / Yalnızca yazı / Yazı ve tura / Yazı, tura ve dik)
   Answer: Yazı ve tura
2. Bir zar atılırken “asal sayı gelmesi” olayının elemanları hangisidir? (1, 2, 3, 5 / 1, 3, 5 / 2, 3, 5 / 2, 4, 6)
   Answer: 2, 3, 5
3. Bir zar atıldığında “çift sayı gelmesi” bir olaydır.
   Answer: Doğru
4. Hangisi kesin olaydır? (Bir zar atıldığında 1'den büyük sayı gelmesi / Bir zar atıldığında 6 gelmesi / Bir zar atıldığında 7'den küçük bir sayı gelmesi / Bir zar atıldığında çift sayı gelmesi)
   Answer: Bir zar atıldığında 7'den küçük bir sayı gelmesi
5. Hangisi imkânsız olaydır? (Bir zar atıldığında 1 gelmesi / Bir zar atıldığında 5'ten büyük gelmesi / Bir zar atıldığında 8 gelmesi / Bir zar atıldığında tek sayı gelmesi)
   Answer: Bir zar atıldığında 8 gelmesi
6. Kesin bir olayın olasılığı 0'dır.
   Answer: Yanlış
7. İmkânsız bir olayın olasılığı kaçtır?
   Answer: 0
8. Bir olayın olasılığı aşağıdakilerden hangisi olamaz? (0 / 1 / 1/2 / 5/4)
   Answer: 5/4
9. Torbada 3 kırmızı, 5 mavi top var. Rastgele mavi çekme olasılığı kaçtır? (3/5 / 3/8 / 5/3 / 5/8)
   Answer: 5/8
10. Bir zar atılıyor. 4'ten büyük gelme olasılığı kaçtır?
   Answer: 2/6 (yani 1/3)
11. 1'den 10'a kadar numaralı kartlardan çekilen kartın 3'ün katı olma olasılığı? (1/3 / 3/10 / 3/9 / 4/10)
   Answer: 3/10
12. Hangisinde sonuçlar eşit şansla gerçekleşir? (Bir maçın sonucunun belli olması / Hilesiz bir madeni parayı atmak / Yağmur yağıp yağmaması / İçinde 1 kırmızı, 9 mavi top olan torbadan çekmek)
   Answer: Hilesiz bir madeni parayı atmak
13. Hilesiz bir zar atıldığında her yüzün gelme olasılığı 1/6'dır.
   Answer: Doğru
14. Hilesiz bir madeni para atılıyor. Tura gelme olasılığı kaçtır?
   Answer: 1/2
15. Bir torbada 4 kırmızı ve x tane sarı bilye var. Kırmızı olasılığı 1/3 ise x kaçtır? (12 / 4 / 6 / 8)
   Answer: 8
16. 10 eş dilimli çarkta 4 dilim mavi. Mavi olmama olasılığı kaçtır? (1/2 / 2/5 / 3/5 / 4/6)
   Answer: 3/5
