# Üslü ifadeler ve bilimsel gösterim

> Öğrenciler bu testte negatif üsleri, üslü sayı kurallarını ve a × 10ⁿ biçimindeki bilimsel gösterimi kullanarak çok büyük ve çok küçük sayıları yazmayı çalışır.

Source: https://olyclass.com/library/math-g8-scientific-notation-tr/

- Subject: Matematik
- Level: 8. sınıf
- Alıştırma: 16
- Play it free on one screen (projector, TV or whiteboard): https://olyclass.com/library?play=math-g8-scientific-notation-tr
- Copy and edit it: https://olyclass.com/library?copy=math-g8-scientific-notation-tr
- Games it plays well in: [Kâğıt Yarışı](https://olyclass.com/tr/classroom-games/paper-race/), [Üçü Bir Arada](https://olyclass.com/tr/classroom-games/three-in-a-row/), [Dört Bir Hizada](https://olyclass.com/tr/classroom-games/line-of-four/), [Takım Tombalası](https://olyclass.com/tr/classroom-games/team-bingo/)

## Sorular

1. 2⁻³ işleminin sonucu kaçtır? (-1/8 / -8 / 1/6 / 1/8)
   Answer: 1/8
2. 10⁻² sayısının ondalık gösterimi hangisidir? (-100 / 0,001 / 0,01 / 0,1)
   Answer: 0,01
3. (-3)⁻² işleminin sonucu 1/9'dur.
   Answer: Doğru
4. (2/3)⁻² işleminin sonucu kaçtır?
   Answer: 9/4
5. 3⁴ × 3⁵ işleminin sonucu hangisidir? (3²⁰ / 3¹ / 3⁹ / 9⁹)
   Answer: 3⁹
6. (2³)⁴ ifadesi aşağıdakilerden hangisine eşittir? (2¹ / 2¹² / 2⁷ / 4¹²)
   Answer: 2¹²
7. 5⁶ ÷ 5² işleminin sonucu 5³'tür.
   Answer: Yanlış
8. 2⁵ × 2⁻³ ÷ 2⁻² işleminin sonucu kaçtır? (16 / 32 / 4 / 8)
   Answer: 16
9. 45 000 sayısının bilimsel gösterimi hangisidir? (0,45 × 10⁵ / 4,5 × 10³ / 4,5 × 10⁴ / 45 × 10³)
   Answer: 4,5 × 10⁴
10. 0,00072 sayısının bilimsel gösterimi hangisidir? (7,2 × 10⁴ / 7,2 × 10⁻³ / 7,2 × 10⁻⁴ / 72 × 10⁻⁵)
   Answer: 7,2 × 10⁻⁴
11. 12,5 × 10³ sayısı bilimsel gösterimle yazılmıştır.
   Answer: Yanlış
12. 4,7 × 10³ sayısının olağan yazımı nedir?
   Answer: 4 700
13. 1 milyar sayısı 10'un kaçıncı kuvvetidir? (10¹⁰ / 10⁶ / 10⁸ / 10⁹)
   Answer: 10⁹
14. (3 × 10⁸) × (2 × 10³) işleminin sonucu hangisidir? (5 × 10¹¹ / 6 × 10²⁴ / 6 × 10¹¹ / 6 × 10⁵)
   Answer: 6 × 10¹¹
15. (6 × 10⁸) ÷ (3 × 10⁻²) sonucunu bilimsel gösterimle yazınız.
   Answer: 2 × 10¹⁰
16. Aşağıdaki sayılardan hangisi en küçüktür? (1 × 10⁻⁴ / 2 × 10⁻⁴ / 5 × 10⁻³ / 9 × 10⁻⁵)
   Answer: 9 × 10⁻⁵
