# Önermeler

> Öğrenciler önermeler, doğruluk değerleri ve mantık bağlaçlarıyla ilgili soruları çözer.

Source: https://olyclass.com/library/math-g9-logic-tr/

- Subject: Matematik
- Level: 9. sınıf
- Alıştırma: 16
- Play it free on one screen (projector, TV or whiteboard): https://olyclass.com/library?play=math-g9-logic-tr
- Copy and edit it: https://olyclass.com/library?copy=math-g9-logic-tr
- Games it plays well in: [Gizemli Resim](https://olyclass.com/tr/classroom-games/mystery-picture/), [Kare Kap](https://olyclass.com/tr/classroom-games/tile-grab/), [Cesaret tahtası](https://olyclass.com/tr/classroom-games/dare-board/), [Ödül kulesi](https://olyclass.com/tr/classroom-games/prize-climb/)

## Sorular

1. Aşağıdakilerden hangisi bir önermedir? (Kapıyı kapatır mısın? / Ne güzel bir gün! / x + 3 = 8 / Üçgenin iç açıları toplamı 180°'dir.)
   Answer: Üçgenin iç açıları toplamı 180°'dir.
2. "Her asal sayı tektir." önermesi yanlıştır.
   Answer: Doğru
3. "Bir yılda 12 ay vardır." önermesinin doğruluk değeri nedir?
   Answer: Doğru (1)
4. Aşağıdaki önermelerden hangisi yanlıştır? (15, 5 ile tam bölünür. / 3² = 9 / Dikdörtgenin 4 kenarı vardır. / √16 = 8)
   Answer: √16 = 8
5. "5 bir çift sayıdır." önermesinin değili hangisidir? (5 bir asal sayıdır. / 5 bir doğal sayıdır. / 5 bir çift sayı değildir. / 6 bir çift sayıdır.)
   Answer: 5 bir çift sayı değildir.
6. p önermesi yanlış ise p' önermesinin doğruluk değeri nedir? (Belirlenemez / Doğru / Hem doğru hem yanlış / Yanlış)
   Answer: Doğru
7. Bir önermenin değilinin değili, kendisine denktir: (p')' ≡ p.
   Answer: Doğru
8. "7, 10'dan küçüktür." önermesinin değili hangisidir? (10, 7'den küçüktür. / 7, 10'a eşittir. / 7, 10'dan büyüktür. / 7, 10'dan küçük değildir.)
   Answer: 7, 10'dan küçük değildir.
9. "4 çift sayıdır ve 4 asal sayıdır." önermesinin doğruluk değeri nedir? (Belirlenemez / Doğru / Hem doğru hem yanlış / Yanlış)
   Answer: Yanlış
10. p doğru, q yanlış ise "p ve q" önermesi doğrudur.
   Answer: Yanlış
11. p doğru, q yanlış ise (p ∧ q)' önermesinin doğruluk değeri nedir?
   Answer: Doğru (1)
12. "p veya q" önermesinin yanlış olması için ne gerekir? (Yalnızca p yanlış olmalı / p ile q'dan en az biri doğru olmalı / p ve q'nun ikisi de doğru olmalı / p ve q'nun ikisi de yanlış olmalı)
   Answer: p ve q'nun ikisi de yanlış olmalı
13. "p ⇒ q" koşullu önermesi hangi durumda yanlıştır? (p doğru, q yanlış olduğunda / p ve q ikisi de doğru olduğunda / p ve q ikisi de yanlış olduğunda / p yanlış, q doğru olduğunda)
   Answer: p doğru, q yanlış olduğunda
14. "2 çift sayıysa 9 çift sayıdır." önermesinin doğruluk değeri nedir?
   Answer: Yanlış (0)
15. Aşağıdaki koşullu önermelerden hangisi doğrudur? (10, 5 ile bölünüyorsa 10 tek sayıdır. / 2 asal sayı ise 2 tek sayıdır. / 3 > 5 ise 3 çift sayıdır. / 6 çift sayı ise 6 asal sayıdır.)
   Answer: 3 > 5 ise 3 çift sayıdır.
16. "p ⇒ q" önermesine denk olan hangisidir? (p ⇒ q' / p' ⇒ q' / q ⇒ p / q' ⇒ p')
   Answer: q' ⇒ p'
