# Sayı kümeleri

> Öğrenciler doğal, tam, rasyonel, irrasyonel ve gerçek sayıları ayırt edip √2 ile π gibi sayıların hangi kümeye ait olduğunu belirlemeyi çalışır.

Source: https://olyclass.com/library/math-g9-number-sets-tr/

- Subject: Matematik
- Level: 9. sınıf
- Alıştırma: 16
- Play it free on one screen (projector, TV or whiteboard): https://olyclass.com/library?play=math-g9-number-sets-tr
- Copy and edit it: https://olyclass.com/library?copy=math-g9-number-sets-tr
- Games it plays well in: [Basket Atışı](https://olyclass.com/tr/classroom-games/hoop-shot/), [Penaltı Atışı](https://olyclass.com/tr/classroom-games/penalty-kick/), [Balık göleti](https://olyclass.com/tr/classroom-games/fishing-pond/), [Pençe makinesi](https://olyclass.com/tr/classroom-games/claw-machine/)

## Sorular

1. Sayma sayılarına 0 da eklenirse hangi sayı kümesi elde edilir? (Doğal sayılar / Gerçek sayılar / Rasyonel sayılar / Tam sayılar)
   Answer: Doğal sayılar
2. Aşağıdakilerden hangisi doğal sayı değildir? (-3 / 0 / 125 / 7)
   Answer: -3
3. Doğal sayılar kümesinin sembolü hangisidir? (ℕ / ℚ / ℝ / ℤ)
   Answer: ℕ
4. Aşağıdakilerden hangisi tam sayı olup doğal sayı değildir? (-8 / 0 / 3/4 / 8)
   Answer: -8
5. Her doğal sayı aynı zamanda bir tam sayıdır.
   Answer: Doğru
6. Aşağıdakilerden hangisi rasyonel sayıdır? (0,75 / π / √2 / √3)
   Answer: 0,75
7. Hangisi iki tam sayının oranı (paydası 0 olmayan) olarak yazılamaz? (-4 / 0,2 / 1/3 / √5)
   Answer: √5
8. Her tam sayı bir rasyonel sayıdır.
   Answer: Doğru
9. Ondalık gösterimi sonsuz ve devirsiz olan sayılar hangi kümededir? (Doğal sayılar / Irrasyonel sayılar / Rasyonel sayılar / Tam sayılar)
   Answer: Irrasyonel sayılar
10. Rasyonel sayılar ile irrasyonel sayıların birleşimi hangi kümedir? (Doğal sayılar / Gerçek sayılar / Sayma sayıları / Tam sayılar)
   Answer: Gerçek sayılar
11. Aşağıdakilerden hangisi irrasyonel sayıdır? (√0,25 / √16 / √2 / √9)
   Answer: √2
12. π sayısı 22/7 sayısına tam olarak eşittir.
   Answer: Yanlış
13. Kenarı 1 birim olan karenin köşegen uzunluğu kaç birimdir?
   Answer: √2
14. Bir çemberin çevresinin çapına oranı olan sabit sayı hangisidir? (22/7 / 3,14 / π / √2)
   Answer: π
15. Hem rasyonel hem irrasyonel olan bir gerçek sayı var mıdır?
   Answer: Hayır, yoktur
16. √2, √8 ve √9 sayılarından hangisi rasyonel sayıdır?
   Answer: √9 (yani 3)
