# Координати і вектори

> Учні відпрацьовують знаходження відстані між точками та середини відрізка, а також координати вектора і додавання векторів.

Source: https://olyclass.com/library/math-g9-vectors-uk/

- Subject: Математика
- Level: 9 клас
- Практика: 16
- Play it free on one screen (projector, TV or whiteboard): https://olyclass.com/library?play=math-g9-vectors-uk
- Copy and edit it: https://olyclass.com/library?copy=math-g9-vectors-uk
- Games it plays well in: [Щаслива кулька](https://olyclass.com/uk/classroom-games/lucky-drop/), [Міні-гольф](https://olyclass.com/uk/classroom-games/mini-golf/), [Драбинки](https://olyclass.com/uk/classroom-games/ladder-climb/), [Паперові перегони](https://olyclass.com/uk/classroom-games/paper-race/)

## Питання

1. Знайдіть відстань між точками A(1; 2) і B(4; 6). (4 / 5 / 6 / 7)
   Answer: 5
2. Знайдіть відстань від початку координат до точки M(−5; 12). (11 / 13 / 17 / 7)
   Answer: 13
3. Відстань між точками A(−2; 3) і B(−2; 8) дорівнює 5.
   Answer: Правда
4. Точка на осі Ox рівновіддалена від A(1; 2) і B(3; 4). Знайдіть її абсцису.
   Answer: 5
5. Знайдіть координати середини відрізка AB, якщо A(2; −4), B(8; 6). ((10; 2) / (3; 5) / (5; 1) / (6; −1))
   Answer: (5; 1)
6. Точка M(1; 3) — середина відрізка AB, A(−2; 5). Знайдіть координати B. ((0; 4) / (4; 1) / (4; −1) / (−5; 1))
   Answer: (4; 1)
7. Середина відрізка з кінцями A(−1; 4) і B(5; 2) має координати (2; 2).
   Answer: Неправда
8. Відрізок з кінцями (−4; 7) і (2; −1) — діаметр кола. Де центр кола? ((3; −4) / (−1; 3) / (−1; 4) / (−2; 6))
   Answer: (−1; 3)
9. Знайдіть координати вектора AB, якщо A(1; 2), B(4; −3). ((3; 5) / (3; −5) / (5; −1) / (−3; 5))
   Answer: (3; −5)
10. Знайдіть довжину вектора a(−6; 8). (10 / 14 / 2 / 7)
   Answer: 10
11. Вектор AB має координати (2; −3), A(1; 1). Знайдіть координати точки B.
   Answer: (3; −2)
12. Знайдіть координати вектора BA, якщо B(4; −1), A(1; 3). ((3; −4) / (4; −3) / (−3; 4) / (−3; −4))
   Answer: (−3; 4)
13. Знайдіть суму векторів a(1; 2) і b(3; −5). ((2; −3) / (4; 3) / (4; −3) / (−2; 7))
   Answer: (4; −3)
14. Чому дорівнює сума векторів a(2; −1) і b(−2; 1)? (вектору (0; 2) / вектору (4; −2) / нульовому вектору / числу 0)
   Answer: нульовому вектору
15. Якщо a(1; 2) і b(−1; −2), то |a + b| = |a| + |b|.
   Answer: Неправда
16. Знайдіть довжину вектора a + b, якщо a(1; 2), b(2; 2).
   Answer: 5
