# Volume and surface area

> Grade 9: volume of a prism, volume of a cylinder, surface area of a cuboid, units of volume and capacity, volume of a cone and sphere (formula given).

Source: https://olyclass.com/library/math-g9-volume-surface-en/

- Subject: Math
- Level: Grade 9
- Practice: 16
- Play it free on one screen (projector, TV or whiteboard): https://olyclass.com/library?play=math-g9-volume-surface-en
- Copy and edit it: https://olyclass.com/library?copy=math-g9-volume-surface-en
- Games it plays well in: [Claw Machine](https://olyclass.com/classroom-games/claw-machine/), [Lucky Drop](https://olyclass.com/classroom-games/lucky-drop/), [Mini Golf](https://olyclass.com/classroom-games/mini-golf/), [Ladder Climb](https://olyclass.com/classroom-games/ladder-climb/)

## Questions

1. A prism has a base area of 12 cm² and a height of 5 cm. What is its volume? (17 cm³ / 30 cm³ / 60 cm² / 60 cm³)
   Answer: 60 cm³
2. A triangular prism has a triangle area of 20 cm² and length 8 cm. What is its volume? (160 cm³ / 28 cm³ / 320 cm³ / 80 cm³)
   Answer: 160 cm³
3. The volume of a cuboid 2 cm by 3 cm by 4 cm is 24 cm³.
   Answer: True
4. A cylinder has base radius 3 cm and height 10 cm. Its volume is (leave in terms of π)? (30π cm³ / 60π cm³ / 900π cm³ / 90π cm³)
   Answer: 90π cm³
5. A cylinder has base area 25 cm² and height 4 cm. What is its volume in cm³?
   Answer: 100
6. Which formula gives the volume of a cylinder with radius r and height h? (2π r h / π r h / π r² + h / π r² h)
   Answer: π r² h
7. What is the total surface area of a cuboid 2 cm by 3 cm by 4 cm? (24 cm² / 26 cm² / 48 cm² / 52 cm²)
   Answer: 52 cm²
8. What is the surface area of a cube with edges of 5 cm, in cm²?
   Answer: 150
9. A cube with side 1 m has a volume of 100 cm³.
   Answer: False
10. How many millilitres are in 1 litre? (10 / 10 000 / 100 / 1000)
   Answer: 1000
11. 1 cm³ is the same as how much capacity? (1 centilitre / 1 litre / 1 millilitre / 10 millilitres)
   Answer: 1 millilitre
12. A tank holds 3 litres. How many cm³ is that?
   Answer: 3000 cm³
13. A cone has base area 30 cm² and height 6 cm. Its volume is ⅓ × base area × height. What is it? (180 cm³ / 20 cm³ / 60 cm³ / 90 cm³)
   Answer: 60 cm³
14. Using V = 4/3 π r³, a sphere of radius 3 cm has volume? (108π cm³ / 12π cm³ / 27π cm³ / 36π cm³)
   Answer: 36π cm³
15. A cone and a cylinder have equal base and height. The cone's volume is one third of the cylinder's.
   Answer: True
16. A cuboid tank is 50 cm by 40 cm by 30 cm. How many litres can it hold? (120 litres / 6 litres / 60 litres / 600 litres)
   Answer: 60 litres
