# İklim değişikliği

> Öğrenciler bu testte sera gazlarını, küresel ısınmanın etkilerini, enerji tasarrufunu ve sıfır atık uygulamalarını tanıyıp iklim değişikliğiyle ilişkilendirmeyi çalışır.

Source: https://olyclass.com/library/other-g6-climate-action-tr/

- Subject: Genel kültür
- Level: 6. sınıf
- Bilgi yarışması: 16
- Play it free on one screen (projector, TV or whiteboard): https://olyclass.com/library?play=other-g6-climate-action-tr
- Copy and edit it: https://olyclass.com/library?copy=other-g6-climate-action-tr
- Games it plays well in: [Merdiven Tırmanışı](https://olyclass.com/tr/classroom-games/ladder-climb/), [Kâğıt Yarışı](https://olyclass.com/tr/classroom-games/paper-race/), [Üçü Bir Arada](https://olyclass.com/tr/classroom-games/three-in-a-row/), [Dört Bir Hizada](https://olyclass.com/tr/classroom-games/line-of-four/)

## Sorular

1. Aşağıdakilerden hangisi bir sera gazıdır? (Argon / Azot / Karbondioksit / Oksijen)
   Answer: Karbondioksit
2. Atmosferdeki karbondioksit miktarını en çok artıran etkinlik hangisidir? (Ağaç dikmek / Fosil yakıtların yakılması / Kâğıt geri dönüştürmek / Rüzgâr enerjisi kullanmak)
   Answer: Fosil yakıtların yakılması
3. Sera gazları, Dünya'dan uzaya kaçan ısının bir kısmını tutarak atmosferi ısıtır.
   Answer: Doğru
4. Doğal gaz, kömür ve petrol gibi yakıtlara ortak olarak ne ad verilir?
   Answer: Fosil yakıtlar
5. Küresel ısınmanın sonuçlarından biri hangisidir? (Buzulların erimesi / Denizlerin kuruması / Gece süresinin uzaması / Yağmurun tamamen durması)
   Answer: Buzulların erimesi
6. Buzulların erimesi denizlerde nasıl bir sonuç doğurur? (Dalgalar tamamen durur / Deniz seviyesi düşer / Deniz seviyesi yükselir / Denizler tuzsuzlaşır)
   Answer: Deniz seviyesi yükselir
7. Küresel ısınma yüzünden dünyanın her yerinde hava sürekli soğur.
   Answer: Yanlış
8. Küresel ısınma kutup ayıları için hangi sorunu yaratır? (Kış uykusu sona erer / Ormanlarda yaşamaya başlar / Yaşam alanları olan buzlar azalır / Yiyecekleri çok artar)
   Answer: Yaşam alanları olan buzlar azalır
9. Aşağıdakilerden hangisi enerji tasarrufu sağlar? (Boş odada televizyonu açık tutmak / Buzdolabının kapısını açık bırakmak / Odadan çıkarken lambayı söndürmek / Şarj aletini sürekli prizde bırakmak)
   Answer: Odadan çıkarken lambayı söndürmek
10. Aşağıdakilerden hangisi yenilenebilir enerji kaynağıdır? (Doğal gaz / Güneş / Kömür / Petrol)
   Answer: Güneş
11. Evlerde ısı kaybını azaltmak için duvar ve çatılara yapılan uygulamaya ne denir?
   Answer: Isı yalıtımı
12. Kullanılmayan elektronik cihazlar için enerji tasarrufu açısından ne yapılmalı? (Ekranı açık tutulmalı / Prizden çekilmeli / Sürekli beklemede bırakılmalı / Şarjda unutulmalı)
   Answer: Prizden çekilmeli
13. Sıfır atık yaklaşımının temel amacı nedir? (Atık oluşumunu en aza indirmek / Daha çok ambalaj kullanmak / Her şeyi yakmak / Çöpü daha uzağa taşımak)
   Answer: Atık oluşumunu en aza indirmek
14. Atık azaltmak için hangisi en doğru davranıştır? (Bez torba kullanmak / Her alışverişte yeni poşet almak / Tek kullanımlık bardak tercih etmek / Yarım kalan defteri atmak)
   Answer: Bez torba kullanmak
15. Cam ve kâğıt geri dönüştürüldüğünde hammadde ve enerji tasarrufu sağlanır.
   Answer: Doğru
16. Sıfır atıkta, atığı yeniden işleyip yeni ürün elde etmeye ne denir?
   Answer: Geri dönüşüm
