# Ünlü bilim insanları

> Öğrenciler, Aziz Sancar, Cahit Arf ve Canan Dağdeviren gibi Türk bilim insanlarını, Curie, Newton ve Einstein'ın keşifleriyle eşleştirmeyi çalışır.

Source: https://olyclass.com/library/other-g6-scientists-tr/

- Subject: Genel kültür
- Level: 6. sınıf
- Bilgi yarışması: 16
- Play it free on one screen (projector, TV or whiteboard): https://olyclass.com/library?play=other-g6-scientists-tr
- Copy and edit it: https://olyclass.com/library?copy=other-g6-scientists-tr
- Games it plays well in: [Mini golf](https://olyclass.com/tr/classroom-games/mini-golf/), [Merdiven Tırmanışı](https://olyclass.com/tr/classroom-games/ladder-climb/), [Kâğıt Yarışı](https://olyclass.com/tr/classroom-games/paper-race/), [Üçü Bir Arada](https://olyclass.com/tr/classroom-games/three-in-a-row/)

## Sorular

1. Aziz Sancar 2015'te hangi alanda Nobel Ödülü almıştır? (Barış / Edebiyat / Fizik / Kimya)
   Answer: Kimya
2. Aziz Sancar'ın Nobel Ödülü'nü getiren çalışması neyle ilgilidir? (Bulutların oluşumu / DNA onarımı / Işığın hızı / Yıldızların doğuşu)
   Answer: DNA onarımı
3. Cahit Arf hangi bilim alanında ünlü bir Türk bilim insanıdır? (Coğrafya / Matematik / Müzik / Tıp)
   Answer: Matematik
4. Canan Dağdeviren hangi alandaki çalışmalarıyla tanınır? (Deniz biyolojisi / Esnek, giyilebilir teknoloji / Fosil araştırması / Uzay yolculuğu)
   Answer: Esnek, giyilebilir teknoloji
5. Aziz Sancar, Nobel Ödülü alan bir Türk bilim insanıdır.
   Answer: Doğru
6. Marie Curie hangi olayın araştırılmasıyla ünlenmiştir? (Fotosentez / Görelilik / Radyoaktivite / Yer çekimi)
   Answer: Radyoaktivite
7. Marie Curie'nin eşiyle birlikte bulduğu elementlerden birinin adı nedir?
   Answer: Polonyum veya radyum
8. Marie Curie iki farklı bilim alanında Nobel Ödülü almıştır.
   Answer: Doğru
9. Newton'a yer çekimini düşündüren olay hangisi olarak anlatılır? (Bir gemiyi izlemesi / Elmanın ağaçtan düşmesi / Gökkuşağını görmesi / Şimşek çakması)
   Answer: Elmanın ağaçtan düşmesi
10. Yer çekimi kuvveti cisimleri hangi yöne doğru çeker? (Dünya'nın merkezine / Güneş'e doğru / Rüzgârın yönüne / Yukarıya doğru)
   Answer: Dünya'nın merkezine
11. Kuvvetin ölçü birimi nedir?
   Answer: Newton (N)
12. Newton, yer çekimi yasasını Einstein'dan sonra bulmuştur.
   Answer: Yanlış
13. Einstein hangi kuramıyla ünlüdür? (Büyük patlama kuramı / Evrim kuramı / Görelilik kuramı / Hücre kuramı)
   Answer: Görelilik kuramı
14. Einstein hangi alanda Nobel Ödülü almıştır? (Edebiyat / Fizik / Kimya / Tıp)
   Answer: Fizik
15. Einstein hangi ülkede doğmuştur?
   Answer: Almanya
16. Einstein görelilik kuramını hangi yüzyılda ortaya atmıştır? (16. yüzyıl / 17. yüzyıl / 18. yüzyıl / 20. yüzyıl)
   Answer: 20. yüzyıl
