# Stres ve iyi oluş

> Çocuklar bu testte stresin belirtilerini tanımayı, uyku ve egzersizin önemini, nefes tekniklerini ve gerektiğinde yardım istemeyi pekiştirir.

Source: https://olyclass.com/library/other-g9-wellbeing-tr/

- Subject: Genel kültür
- Level: 9. sınıf
- Bilgi yarışması: 16
- Play it free on one screen (projector, TV or whiteboard): https://olyclass.com/library?play=other-g9-wellbeing-tr
- Copy and edit it: https://olyclass.com/library?copy=other-g9-wellbeing-tr
- Games it plays well in: [Pençe makinesi](https://olyclass.com/tr/classroom-games/claw-machine/), [Şans düşüşü](https://olyclass.com/tr/classroom-games/lucky-drop/), [Mini golf](https://olyclass.com/tr/classroom-games/mini-golf/), [Merdiven Tırmanışı](https://olyclass.com/tr/classroom-games/ladder-climb/)

## Sorular

1. Aşağıdakilerden hangisi stresin bedensel belirtilerinden biridir? (Derse hevesle katılmak / Kendini enerjik hissetmek / Sık sık baş ağrısı olması / Yeni arkadaşlar edinmek)
   Answer: Sık sık baş ağrısı olması
2. Sınav öncesi sürekli endişelenmek stresin hangi tür belirtisidir? (Bedensel / Coğrafi / Duygusal / Ekonomik)
   Answer: Duygusal
3. Stres hissetmek bazen herkesin yaşadığı normal bir durumdur.
   Answer: Doğru
4. Stres yaşayan bir gencin davranışında hangi değişiklik görülebilir? (Boy uzaması / Her zaman daha sakin olma / Ses tonunun incelmesi / Sinirlenme ve içine kapanma)
   Answer: Sinirlenme ve içine kapanma
5. Bu yaştaki gençlerin bir gecede yaklaşık kaç saat uyuması önerilir? (12-14 saat / 4-5 saat / 5-6 saat / 8-10 saat)
   Answer: 8-10 saat
6. Düzenli uyku, stresle başa çıkmayı kolaylaştırır.
   Answer: Doğru
7. Düzenli fiziksel aktivite stres üzerinde nasıl bir etki yapar? (Hiçbir etkisi olmaz / Stresi azaltmaya yardımcı olur / Stresi mutlaka artırır / Yalnızca uykuyu bozar)
   Answer: Stresi azaltmaya yardımcı olur
8. Uyku kalitesini artırmak için yatmadan önce ne yapmak daha doğrudur? (Ekranlardan uzak durmak / Uzun süre oyun oynamak / Yoğun ders çalışıp sabahlamak / Çok kahve içmek)
   Answer: Ekranlardan uzak durmak
9. Karından nefes alma (diyafram nefesi) sırasında hangisi doğrudur? (Nefes alırken karın hafifçe şişer / Nefes alırken omuzlar sürekli kalkar / Nefes tamamen tutulur / Nefes çok hızlı alınıp verilir)
   Answer: Nefes alırken karın hafifçe şişer
10. Panik anında hızlı ve kesik kesik nefes almak insanı sakinleştirir.
   Answer: Yanlış
11. Derin nefeste nefesi burundan alıp yavaşça nereden veririz?
   Answer: Ağızdan
12. Nefes egzersizinde nefes verme süresinin nasıl olması rahatlatıcıdır? (Alma süresinden çok daha kısa / Her seferinde olabildiğince hızlı / Hiç nefes vermemek / Nefes alma kadar veya daha uzun)
   Answer: Nefes alma kadar veya daha uzun
13. Çok bunalmış bir genç ilk olarak ne yapmalıdır? (Güvendiği bir yetişkinle konuşmalı / Hiç kimseye söylememeli / Kendini herkesten uzak tutmalı / Sorunu görmezden gelmeli)
   Answer: Güvendiği bir yetişkinle konuşmalı
14. Yardım istemek hakkında hangisi doğrudur? (Cesaret ve sorumluluk göstergesidir / Her zaman utanılacak bir durumdur / Mutlaka bir zayıflıktır / Sadece küçük çocuklar yapar)
   Answer: Cesaret ve sorumluluk göstergesidir
15. Okulda öğrencilere psikolojik destek veren uzman öğretmen kimdir?
   Answer: Rehber öğretmen
16. Türkiye'de Alo Sosyal Destek Hattı'nın numarası kaçtır?
   Answer: 183
