# Güneş, Dünya ve Ay

> Çocuklar bu testte Güneş, Dünya ve Ay'ın şekillerini, Güneş'in ışık ve ısı vermesini, gece ile gündüzü ve Ay'ın ışığı yansıttığını pekiştirir.

Source: https://olyclass.com/library/science-g2-sun-earth-moon-tr/

- Subject: Fen bilimleri
- Level: 2. sınıf
- Bilgi yarışması: 16
- Play it free on one screen (projector, TV or whiteboard): https://olyclass.com/library?play=science-g2-sun-earth-moon-tr
- Copy and edit it: https://olyclass.com/library?copy=science-g2-sun-earth-moon-tr
- Games it plays well in: [Zili çal](https://olyclass.com/tr/classroom-games/ring-the-bell/), [Yükselen su](https://olyclass.com/tr/classroom-games/high-water/), [Halat çekme](https://olyclass.com/tr/classroom-games/tug-of-war/), [Şans Çarkı](https://olyclass.com/tr/classroom-games/lucky-wheel/)

## Sorular

1. Dünya'nın şekli hangisine benzer? (Küp / Küre / Silindir / Üçgen)
   Answer: Küre
2. Güneş'in şekli hangisine benzer? (Kare / Küp / Küre / Silindir)
   Answer: Küre
3. Ay'ın şekli küreye benzer.
   Answer: Doğru
4. Aşağıdakilerden hangisi kendi ışığını yayar? (Ay / Bulut / Dünya / Güneş)
   Answer: Güneş
5. Dünya'yı hem aydınlatan hem ısıtan gök cismi hangisidir? (Ay / Bulut / Güneş / Yıldırım)
   Answer: Güneş
6. Güneş olmasaydı Dünya çok soğuk ve karanlık olurdu.
   Answer: Doğru
7. Dünya'nın Güneş'e dönük, aydınlık olan yüzünde hangi zaman yaşanır? (Gece / Gündüz / Kış / Sonbahar)
   Answer: Gündüz
8. Dünya'nın Güneş'ten ışık almayan yüzünde ne olur? (Bahar / Gece / Gündüz / Yaz)
   Answer: Gece
9. Gece ve gündüz hangi hareket sonucu oluşur? (Ay'ın durması / Bulutların hareketi / Dünya'nın kendi etrafında dönmesi / Güneş'in sönmesi)
   Answer: Dünya'nın kendi etrafında dönmesi
10. Bir yerde Güneş batınca orada hangi zaman başlar?
   Answer: Gece
11. Gece gökyüzünde parlak görünen Ay'ın ışığı nereden gelir? (Bulutlardan gelir / Denizlerden gelir / Güneş'ten gelen ışığı yansıtır / Kendi ışığını üretir)
   Answer: Güneş'ten gelen ışığı yansıtır
12. Ay, kendi ışığını yayan bir gök cismidir.
   Answer: Yanlış
13. Ay parlak görünür çünkü hangi gök cisminin ışığını yansıtır?
   Answer: Güneş'in
14. Gündüz gökyüzünde gördüğümüz, bize ışık ve ısı veren gök cismi nedir?
   Answer: Güneş
15. Aşağıdakilerden hangisi ışığını Güneş'ten alıp bize yansıtır? (Ay / Lamba / Mum / Şimşek)
   Answer: Ay
16. Yaz günü Güneş altında kalan karanlık renkli taş nasıl olur? (Donar / Isınır / Işık yayar / Küçülür)
   Answer: Isınır
