# Корисні копалини

> Діти вчаться розпізнавати граніт, пісок, глину, вугілля, нафту, газ і залізну руду та пов’язувати їх із тим, для чого їх використовують.

Source: https://olyclass.com/library/science-g3-rocks-minerals-uk/

- Subject: Природничі науки
- Level: 3 клас
- Вікторина: 16
- Play it free on one screen (projector, TV or whiteboard): https://olyclass.com/library?play=science-g3-rocks-minerals-uk
- Copy and edit it: https://olyclass.com/library?copy=science-g3-rocks-minerals-uk
- Games it plays well in: [Командне бінго](https://olyclass.com/uk/classroom-games/team-bingo/), [Знайди пару](https://olyclass.com/uk/classroom-games/memory-match/), [Таємна картинка](https://olyclass.com/uk/classroom-games/mystery-picture/), [Хапай плитку](https://olyclass.com/uk/classroom-games/tile-grab/)

## Питання

1. Яка з цих корисних копалин є твердою гірською породою? (Вода / Граніт / Нафта / Природний газ)
   Answer: Граніт
2. Із чого здебільшого роблять набережні та кам’яні сходи в містах? (З вугілля / З глини / З граніту / З нафти)
   Answer: З граніту
3. Яку корисну копалину додають до цементу та розчину для будівництва? (Залізну руду / Кам’яне вугілля / Нафту / Пісок)
   Answer: Пісок
4. З якої корисної копалини виготовляють цеглу та гончарний посуд? (З газу / З глини / З нафти / З піску)
   Answer: З глини
5. Яка властивість глини робить її придатною для ліплення? (Вона дуже тверда / Вона легко горить / Вона не вбирає воду / У вологому стані вона пластична)
   Answer: У вологому стані вона пластична
6. Яку корисну копалину добувають у шахтах і використовують як паливо? (Глину / Граніт / Кам’яне вугілля / Пісок)
   Answer: Кам’яне вугілля
7. З якої корисної копалини одержують бензин? (З глини / З граніту / З нафти / З піску)
   Answer: З нафти
8. Яка корисна копалина є газоподібною? (Вугілля / Залізна руда / Нафта / Природний газ)
   Answer: Природний газ
9. Що виготовляють із заліза, одержаного з руди? (Бензин / Скло / Цвяхи / Цеглу)
   Answer: Цвяхи
10. Яку корисну копалину використовують для приготування їжі на газових плитах? (Глину / Залізну руду / Нафту / Природний газ)
   Answer: Природний газ
11. Нафта, природний газ і вугілля можуть горіти, тому їх використовують як паливо.
   Answer: Правда
12. Залізна руда — це рідка корисна копалина.
   Answer: Неправда
13. Пісок використовують для виготовлення скла.
   Answer: Правда
14. Назвіть корисну копалину, з якої одержують залізо.
   Answer: залізна руда
15. Як називають підземну споруду, де люди добувають вугілля?
   Answer: шахта
16. Яку корисну копалину, з якої одержують бензин, добувають із надр свердловинами?
   Answer: нафта
