# Beş duyumuz

> Çocuklar bu testte göz, kulak, burun, dil ve deriyi tanır, hangi görevde hangi duyuyu kullandıklarını eşleştirir, duyu organlarını korumayı ve güvenlik için duyularını kullanmayı pekiştirir.

Source: https://olyclass.com/library/science-g3-senses-tr/

- Subject: Fen bilimleri
- Level: 3. sınıf
- Bilgi yarışması: 16
- Play it free on one screen (projector, TV or whiteboard): https://olyclass.com/library?play=science-g3-senses-tr
- Copy and edit it: https://olyclass.com/library?copy=science-g3-senses-tr
- Games it plays well in: [Bovling](https://olyclass.com/tr/classroom-games/bowling/), [Basket Atışı](https://olyclass.com/tr/classroom-games/hoop-shot/), [Penaltı Atışı](https://olyclass.com/tr/classroom-games/penalty-kick/), [Balık göleti](https://olyclass.com/tr/classroom-games/fishing-pond/)

## Sorular

1. Gözümüze toz kaçmasını ne engellemeye yardım eder? (Kaş kemiği / Kirpik / Kulak memesi / Tırnak)
   Answer: Kirpik
2. Aşağıdakilerden hangisini gözümüzle yaparız? (Gökkuşağının renklerini ayırt etmek / Kuş sesini duymak / Çiçeğin kokusunu almak / Çorbanın tuzunu anlamak)
   Answer: Gökkuşağının renklerini ayırt etmek
3. Kulağımız hangi duyuyu sağlar? (Görme / Koklama / Tatma / İşitme)
   Answer: İşitme
4. Kulağımızla sesin yüksek ya da alçak olduğunu ayırt edebiliriz.
   Answer: Doğru
5. Gülün kokusunu hangi duyu organımızla alırız? (Burun / Cilt / Dil / Kulak)
   Answer: Burun
6. Tatları ayırt eden duyu organımız hangisidir? (Burun / Dil / Göz / Kulak)
   Answer: Dil
7. Dilimizle aşağıdakilerden hangisini ayırt edemeyiz? (Ekşiyi / Kokuyu / Tatlıyı / Tuzluyu)
   Answer: Kokuyu
8. Dokunma duyusunu sağlayan organımız hangisidir? (Burun / Cilt / Dil / Göz)
   Answer: Cilt
9. Cildimiz sıcak ve soğuğu hissetmemizi sağlar.
   Answer: Doğru
10. Bir bardağın sıcak mı soğuk mu olduğunu en iyi hangi duyuyla anlarız? (Dokunma / Görme / Koklama / İşitme)
   Answer: Dokunma
11. Gözümüzü korumak için hangisini yapmalıyız? (Ekrana çok yakından bakmak / Gözümüzü kirli elle ovmak / Güneşe doğrudan bakmak / Güneşli havada güneş gözlüğü takmak)
   Answer: Güneşli havada güneş gözlüğü takmak
12. Kulağımıza sivri bir cisim sokmak kulağımızı korur.
   Answer: Yanlış
13. Çok yüksek sesli müzik dinlemek hangi organımıza zarar verir? (Buruna / Cilde / Dile / Kulağa)
   Answer: Kulağa
14. Evde gaz kokusu duyunca hangi duyu organımız bizi uyarmış olur?
   Answer: Burun
15. Yoldan geçerken yaklaşan aracın kornasını hangi duyu organımızla fark ederiz?
   Answer: Kulak
16. Sıcak bir tencereye yanlışlıkla dokununca elimizi çekmemizi hangi duyu sağlar?
   Answer: Dokunma
