# Maddenin halleri

> Öğrenciler bu testte katı, sıvı ve gaz hallerini tanır; sert, yumuşak ve esnek gibi özellikleri, şekil ile hacim farkını ve günlük hayattan örnekleri pekiştirir.

Source: https://olyclass.com/library/science-g3-states-of-matter-tr/

- Subject: Fen bilimleri
- Level: 3. sınıf
- Bilgi yarışması: 16
- Play it free on one screen (projector, TV or whiteboard): https://olyclass.com/library?play=science-g3-states-of-matter-tr
- Copy and edit it: https://olyclass.com/library?copy=science-g3-states-of-matter-tr
- Games it plays well in: [Yükselen su](https://olyclass.com/tr/classroom-games/high-water/), [Halat çekme](https://olyclass.com/tr/classroom-games/tug-of-war/), [Şans Çarkı](https://olyclass.com/tr/classroom-games/lucky-wheel/), [Bovling](https://olyclass.com/tr/classroom-games/bowling/)

## Sorular

1. Aşağıdakilerden hangisi katı bir maddedir? (Hava / Su / Süt / Taş)
   Answer: Taş
2. Aşağıdakilerden hangisi sıvı bir maddedir? (Defter / Kalem / Tahta / Zeytinyağı)
   Answer: Zeytinyağı
3. Balonun içini dolduran hava hangi halde bulunur? (Gaz / Katı / Sıvı / Toz)
   Answer: Gaz
4. Hava sıvı hâldeki bir maddedir.
   Answer: Yanlış
5. Hangisi sert bir maddedir? (Demir çivi / Kumaş / Pamuk / Sünger)
   Answer: Demir çivi
6. Hangisi yumuşak bir maddedir? (Cam / Metal kaşık / Pamuk / Taş)
   Answer: Pamuk
7. Hangisi esnek bir maddedir? (Cam / Lastik / Tahta / Taş)
   Answer: Lastik
8. Katı maddelerin kendine ait belirli bir şekli vardır.
   Answer: Doğru
9. Sıvılar için hangisi doğrudur? (Her zaman havada yükselirler. / Hiç yer kaplamazlar. / Kendi şekillerini her zaman korurlar. / Konuldukları kabın şeklini alırlar.)
   Answer: Konuldukları kabın şeklini alırlar.
10. Gazlar için hangisi doğrudur? (Belirli bir şekilleri vardır. / Bulundukları kabı tamamen doldururlar. / Hep kabın alt kısmında durur. / Hiçbir yer kaplamazlar.)
   Answer: Bulundukları kabı tamamen doldururlar.
11. Bardaktaki su şişeye boşaltılınca şekli değişir ama miktarı değişmez.
   Answer: Doğru
12. Hangisinin şekli konulduğu kaba göre değişmez? (Meyve suyu / Oksijen / Süt / Tahta blok)
   Answer: Tahta blok
13. Hangisi gaz hâline örnektir? (Bal / Buz / Kum / Su buharı)
   Answer: Su buharı
14. Kendi şekli olmayan, kabın alt kısmında toplanan madde hâli hangisidir?
   Answer: Sıvı
15. Her yere yayılan ve kabını tamamen dolduran madde hâli hangisidir?
   Answer: Gaz
16. Katı, sıvı ve gaza birer örnek söyleyin.
   Answer: Örneğin taş, su, hava
