# Basit elektrik devreleri

> Öğrenciler pil, ampul, kablo ve anahtarı tanıyıp açık ve kapalı devreyi, iletken ile yalıtkan maddeleri ayırt etmeyi ve elektrik güvenliği kurallarını pekiştirir.

Source: https://olyclass.com/library/science-g4-circuits-tr/

- Subject: Fen bilimleri
- Level: 4. sınıf
- Bilgi yarışması: 16
- Play it free on one screen (projector, TV or whiteboard): https://olyclass.com/library?play=science-g4-circuits-tr
- Copy and edit it: https://olyclass.com/library?copy=science-g4-circuits-tr
- Games it plays well in: [Yükselen su](https://olyclass.com/tr/classroom-games/high-water/), [Halat çekme](https://olyclass.com/tr/classroom-games/tug-of-war/), [Şans Çarkı](https://olyclass.com/tr/classroom-games/lucky-wheel/), [Bovling](https://olyclass.com/tr/classroom-games/bowling/)

## Sorular

1. Basit bir elektrik devresinde elektrik enerjisini sağlayan devre elemanı hangisidir? (Anahtar / Duy / Kablo / Pil)
   Answer: Pil
2. Bir devrede ışık veren devre elemanı hangisidir? (Ampul / Anahtar / Kablo / Pil)
   Answer: Ampul
3. Devre elemanlarını birbirine bağlayıp elektriğin geçmesini sağlayan parça hangisidir? (Ampul / Anahtar / Pil / İletken tel)
   Answer: İletken tel
4. Anahtarın devredeki görevi nedir? (Devreyi açıp kapatmak / Elektrik üretmek / Işık vermek / Pili şarj etmek)
   Answer: Devreyi açıp kapatmak
5. Anahtar açıkken devre kapalıdır ve ampul yanar.
   Answer: Yanlış
6. Ampulün yanması için devre nasıl olmalıdır? (Ampulsüz olmalı / Açık olmalı / Kapalı olmalı / Pilsiz olmalı)
   Answer: Kapalı olmalı
7. Aşağıdakilerden hangisi elektriği iyi iletir? (Bakır tel / Lastik silgi / Plastik cetvel / Tahta kaşık)
   Answer: Bakır tel
8. Aşağıdakilerden hangisi yalıtkan maddedir? (Alüminyum folyo / Bakır para / Cam / Demir çivi)
   Answer: Cam
9. Kabloların dışındaki plastik kılıf yalıtkandır ve bizi korur.
   Answer: Doğru
10. Aşağıdakilerden hangisi elektrik güvenliği için doğru bir davranıştır? (Fişi kablosundan asılıp çekmek / Islak elle fişe dokunmak / Prize tel sokmak / Prizlere cisim sokmamak)
   Answer: Prizlere cisim sokmamak
11. Elektrikli aletlere ıslak elle dokunmak güvenlidir.
   Answer: Yanlış
12. Ampulün yanmadığı, anahtarın açık olduğu devre ne tür bir devredir?
   Answer: Açık devre
13. Elektriği iyi ileten maddelere ne denir?
   Answer: İletken
14. Ampul yanarken devredeki bir kablo kopsa ampule ne olur?
   Answer: Söner
15. Metal bir cismin elektriği ilettiğini devreyle nasıl anlarız? (Cisim ısınıp erir / Cisim ışık saçar / Cismi devreye bağlayınca ampul yanar / Cismi tartınca ağırlaşır)
   Answer: Cismi devreye bağlayınca ampul yanar
16. Elektrik direklerine ve tellerine yaklaşmak veya tırmanmak neden tehlikelidir? (Direkler yağmur getirir / Elektrik çarpabilir / Piller hemen biter / Teller çok soğuktur)
   Answer: Elektrik çarpabilir
