# Kayaçlar, madenler ve fosiller

> Öğrenciler bu testte kayaçların neyden oluştuğunu, madenleri, fosillerin bize anlattıklarını ve toprak katmanlarını tekrar eder.

Source: https://olyclass.com/library/science-g4-earth-rocks-tr/

- Subject: Fen bilimleri
- Level: 4. sınıf
- Bilgi yarışması: 16
- Play it free on one screen (projector, TV or whiteboard): https://olyclass.com/library?play=science-g4-earth-rocks-tr
- Copy and edit it: https://olyclass.com/library?copy=science-g4-earth-rocks-tr
- Games it plays well in: [Kâğıt Yarışı](https://olyclass.com/tr/classroom-games/paper-race/), [Üçü Bir Arada](https://olyclass.com/tr/classroom-games/three-in-a-row/), [Dört Bir Hizada](https://olyclass.com/tr/classroom-games/line-of-four/), [Takım Tombalası](https://olyclass.com/tr/classroom-games/team-bingo/)

## Sorular

1. Kayaçlar neyin birleşmesiyle oluşur? (Bitkilerin / Havanın / Madenlerin / Suyun)
   Answer: Madenlerin
2. Aşağıdakilerden hangisi bir kayaç örneğidir? (Kâğıt / Mermer / Odun / Plastik)
   Answer: Mermer
3. Bütün kayaçlar aynı maden türlerinden oluşur.
   Answer: Yanlış
4. Granit sert olduğu için hangi işte kullanılır? (Bina yapımında / Boya üretiminde / Kumaş dokumada / Kâğıt yapımında)
   Answer: Bina yapımında
5. Madenlerin yer altından çıkarıldığı yere ne denir? (Fidanlık / Liman / Maden ocağı / Tarla)
   Answer: Maden ocağı
6. Aşağıdakilerden hangisi bir madendir? (Altın / Kâğıt / Plastik / Sünger)
   Answer: Altın
7. Bakır, elektrik kablolarının yapımında kullanılan bir madendir.
   Answer: Doğru
8. Demir madeni hangi eşyaların yapımında kullanılır? Bir örnek ver.
   Answer: Örneğin çivi, makine, köprü ya da araba
9. Geçmişte yaşamış canlıların kayaçlarda kalan izlerine ne denir? (Fosil / Kristal / Maden / Toprak)
   Answer: Fosil
10. Fosiller bize en çok neyi öğretir? (Denizin tuzunu / Geçmişte yaşayan canlıları / Rüzgârın hızını / Yarının havasını)
   Answer: Geçmişte yaşayan canlıları
11. Fosiller, canlıların geçmişte yaşadığına dair ipucu verir.
   Answer: Doğru
12. Bir dağın tepesindeki kayaçta bir istiridye fosili bulundu. Orası çok eskiden nasıl bir yerdi?
   Answer: Su altı (deniz ya da göl)
13. Toprağın en verimli tabakası hangisidir? (Alt toprak / Ana kayaç / Humuslu toprak / Kum tabakası)
   Answer: Humuslu toprak
14. Toprak tabakaları üstten alta doğru nasıl sıralanır? (Alt toprak, ana kayaç, humuslu toprak / Ana kayaç, alt toprak, humuslu toprak / Humuslu toprak, alt toprak, ana kayaç / Humuslu toprak, ana kayaç, alt toprak)
   Answer: Humuslu toprak, alt toprak, ana kayaç
15. Bitki ve hayvan artıklarının çürümesiyle oluşan, toprağı verimli yapan madde nedir?
   Answer: Humus
16. Toprak, hangi sert tabakanın küçük parçalara ayrılmasıyla oluşmaya başlar? (Ana kayaç / Bitki kökü / Humus / Yağmur suyu)
   Answer: Ana kayaç
