# Besin grupları

> Öğrenciler bu sınavda karbonhidrat, protein, yağ, vitamin, mineral ve suyun görevlerini, sağlıklı tabağı ve gıda güvenliği kurallarını tekrar eder.

Source: https://olyclass.com/library/science-g4-nutrients-tr/

- Subject: Fen bilimleri
- Level: 4. sınıf
- Bilgi yarışması: 16
- Play it free on one screen (projector, TV or whiteboard): https://olyclass.com/library?play=science-g4-nutrients-tr
- Copy and edit it: https://olyclass.com/library?copy=science-g4-nutrients-tr
- Games it plays well in: [Halat çekme](https://olyclass.com/tr/classroom-games/tug-of-war/), [Şans Çarkı](https://olyclass.com/tr/classroom-games/lucky-wheel/), [Bovling](https://olyclass.com/tr/classroom-games/bowling/), [Basket Atışı](https://olyclass.com/tr/classroom-games/hoop-shot/)

## Sorular

1. Vücudumuzun temel enerji kaynağı olan besin grubu hangisidir? (Karbonhidratlar / Mineraller / Su / Vitaminler)
   Answer: Karbonhidratlar
2. Aşağıdakilerden hangisi karbonhidrat bakımından zengindir? (Ekmek / Tavuk eti / Yumurta akı / Zeytinyağı)
   Answer: Ekmek
3. Kasların ve vücudun büyümesine yardımcı olan besin grubu hangisidir? (Karbonhidratlar / Proteinler / Vitaminler / Yağlar)
   Answer: Proteinler
4. Aşağıdakilerden hangisi protein kaynağıdır? (Pirinç / Tereyağı / Yumurta / Şeker)
   Answer: Yumurta
5. Yağların vücudumuzdaki görevlerinden biri hangisidir? (Enerji depolamak / Kanı temizlemek / Kasları büyütmek / Kemikleri sertleştirmek)
   Answer: Enerji depolamak
6. Portakaldaki C vitamini vücudumuza hangi yararı sağlar? (Boyumuzu hızla uzatır / Enerji depolamamızı sağlar / Hastalıklara karşı direnç kazandırır / Vücut sıcaklığını yükseltir)
   Answer: Hastalıklara karşı direnç kazandırır
7. Kemik ve dişlerin sağlam olması için hangi mineral önemlidir? (Kalsiyum / Karbon / Oksijen / Şeker)
   Answer: Kalsiyum
8. Vücut ağırlığımızın yarısından fazlasını oluşturan madde hangisidir? (Protein / Su / Yağ / Şeker)
   Answer: Su
9. Sağlıklı beslenme tabağında yarıya yakın bölümü hangi besinler oluşturmalıdır? (Kızartmalar / Sebze ve meyveler / Tatlılar / Şekerli içecekler)
   Answer: Sebze ve meyveler
10. Yemekten önce hangi davranış temizlik için doğrudur? (Elleri sabunla yıkamak / Elleri toprağa sürmek / Elleri yıkamadan yemek / Ellerle yere dokunmak)
   Answer: Elleri sabunla yıkamak
11. Vitamin ve mineraller vücuda enerji veren ana besinlerdir.
   Answer: Yanlış
12. Son kullanma tarihi geçmiş yiyecekleri yememeliyiz.
   Answer: Doğru
13. Sağlıklı beslenmek için her gün sadece tek tür besin yemek yeterlidir.
   Answer: Yanlış
14. Çiğ et ve sebzeleri hazırlarken çapraz bulaşmayı önlemek için ne yapmalıyız?
   Answer: Ayrı tahta ve bıçak kullanmalıyız
15. Makarna ve pirinç hangi besin grubunda yer alır?
   Answer: Karbonhidrat
16. Sebze ve meyveleri yemeden önce neden yıkarız?
   Answer: Mikrop ve kirleri temizlemek için
