# Canlıların sınıflandırılması

> Öğrenciler bu testte mikroorganizmaları, mantarları, bitkileri ve hayvanları ayırt etmeyi, omurgalı ile omurgasızları sınıflandırmayı, yararlı ve zararlı mikropları tanımayı çalışır.

Source: https://olyclass.com/library/science-g5-classification-tr/

- Subject: Fen bilimleri
- Level: 5. sınıf
- Bilgi yarışması: 16
- Play it free on one screen (projector, TV or whiteboard): https://olyclass.com/library?play=science-g5-classification-tr
- Copy and edit it: https://olyclass.com/library?copy=science-g5-classification-tr
- Games it plays well in: [Mini golf](https://olyclass.com/tr/classroom-games/mini-golf/), [Merdiven Tırmanışı](https://olyclass.com/tr/classroom-games/ladder-climb/), [Kâğıt Yarışı](https://olyclass.com/tr/classroom-games/paper-race/), [Üçü Bir Arada](https://olyclass.com/tr/classroom-games/three-in-a-row/)

## Sorular

1. Çıplak gözle görülemeyen, ancak mikroskopla görülebilen canlılara ne denir? (Eklembacaklı / Mikroorganizma / Omurgalı / Yosun)
   Answer: Mikroorganizma
2. Aşağıdakilerden hangisi bir mikroorganizma örneğidir? (Ayçiçeği / Bakteri / Karınca / Kedi)
   Answer: Bakteri
3. Mikroorganizmaların hepsi insanlar için zararlıdır.
   Answer: Yanlış
4. Ekmek küfü hangi canlı grubunda yer alır? (Bitkiler / Hayvanlar / Mantarlar / Omurgalılar)
   Answer: Mantarlar
5. Aşağıdakilerden hangisi mantarlar grubunda yer alır? (Eğrelti otu / Gül / Solucan / Şapkalı mantar)
   Answer: Şapkalı mantar
6. Mantarlar kendi besinlerini güneş ışığıyla üretir.
   Answer: Yanlış
7. Çiçekli bitkilerde tohumu oluşturan bölüm hangisidir? (Gövde / Kök / Yaprak / Çiçek)
   Answer: Çiçek
8. Aşağıdakilerden hangisi çiçeksiz bitkidir? (Buğday / Elma ağacı / Eğrelti otu / Gül)
   Answer: Eğrelti otu
9. Omurgası olan hayvanlara ne ad verilir? (Eklem / Mikroorganizma / Omurgalı / Omurgasız)
   Answer: Omurgalı
10. Aşağıdakilerden hangisi omurgasız bir hayvandır? (Kurbağa / Salyangoz / Serçe / Yılan)
   Answer: Salyangoz
11. Yarasa, memeli bir omurgalı hayvandır.
   Answer: Doğru
12. Aşağıdakilerden hangisi omurgalı hayvan grubu değildir? (Balıklar / Böcekler / Kuşlar / Sürüngenler)
   Answer: Böcekler
13. Yoğurt ve peynir yapımında hangi canlılardan yararlanılır? (Bakterilerden / Likenlerden / Solucanlardan / Yosunlardan)
   Answer: Bakterilerden
14. Açık bırakılan yemeğin kokup bozulması, mikroorganizmaların insana hangi etkisidir?
   Answer: Zararlı etkisi
15. Mayalı hamurun kabarmasını sağlayan mikroskobik mantarın adı nedir?
   Answer: Maya
16. Mikroplardan korunmak için yemekten önce hangi vücut bölümümüzü sabunla yıkamalıyız?
   Answer: Ellerimizi
