# Dolaşım ve solunum

> Öğrenciler bu testte kalbin odacıklarını, atardamar, toplardamar ve kılcal damarları, kanın bölümlerini ve akciğerlerle solunumu pekiştirir.

Source: https://olyclass.com/library/science-g6-circulation-breathing-tr/

- Subject: Fen bilimleri
- Level: 6. sınıf
- Bilgi yarışması: 16
- Play it free on one screen (projector, TV or whiteboard): https://olyclass.com/library?play=science-g6-circulation-breathing-tr
- Copy and edit it: https://olyclass.com/library?copy=science-g6-circulation-breathing-tr
- Games it plays well in: [Şans düşüşü](https://olyclass.com/tr/classroom-games/lucky-drop/), [Mini golf](https://olyclass.com/tr/classroom-games/mini-golf/), [Merdiven Tırmanışı](https://olyclass.com/tr/classroom-games/ladder-climb/), [Kâğıt Yarışı](https://olyclass.com/tr/classroom-games/paper-race/)

## Sorular

1. İnsan kalbi kaç odacıktan oluşur? (2 / 3 / 4 / 6)
   Answer: 4
2. Kalbin üst odacıklarına ne ad verilir? (Atardamar / Kapakçık / Karıncık / Kulakçık)
   Answer: Kulakçık
3. Kalbin sol karıncığı kanı vücuda pompalar.
   Answer: Doğru
4. Kalpteki kapakçıkların görevi nedir? (Kanı soğutmak / Kanı temizlemek / Kanın geri akmasını önlemek / Oksijen üretmek)
   Answer: Kanın geri akmasını önlemek
5. Kanı kalpten vücuda taşıyan kan damarlarına ne denir? (Atardamar / Kılcal damar / Lenf damarı / Toplardamar)
   Answer: Atardamar
6. Duvarları en ince olan ve madde alışverişinin yapıldığı damarlar hangisidir? (Atardamarlar / Kılcal damarlar / Lenf damarları / Toplardamarlar)
   Answer: Kılcal damarlar
7. Toplardamarlarda kapakçıklar bulunur ve kanın geri akışını engeller.
   Answer: Doğru
8. Kanın sıvı kısmına ne ad verilir? (Akyuvar / Alyuvar / Kan pulcuğu / Plazma)
   Answer: Plazma
9. Vücudu mikroplara karşı koruyan kan hücresi hangisidir?
   Answer: Akyuvar
10. Kanın pıhtılaşmasına yardımcı olan yapılar hangileridir? (Akyuvarlar / Alyuvarlar / Kan pulcukları / Plazma tuzları)
   Answer: Kan pulcukları
11. Oksijeni taşıyan, kırmızı renkli kan hücresi hangisidir?
   Answer: Alyuvar
12. Soluk alırken diyafram nasıl hareket eder? (Aşağı doğru iner / Gevşeyip kabarır / Hiç hareket etmez / Yukarı çıkar)
   Answer: Aşağı doğru iner
13. Havadaki oksijen ile kan arasında gaz alışverişi akciğerlerin hangi kısmında olur? (Akciğer kesecikleri / Gırtlak / Nefes borusu / Yutak)
   Answer: Akciğer kesecikleri
14. Soluk verirken akciğerlerden çoğunlukla oksijen dışarı atılır.
   Answer: Yanlış
15. Solunum sırasında vücudumuzdan atılan, kireç suyunu bulandıran gaz hangisidir?
   Answer: Karbondioksit
16. Gırtlaktan sonra gelip iki bronşa ayrılan solunum yolu yapısı hangisidir? (Diyafram / Nefes borusu / Yemek borusu / Yutak)
   Answer: Nefes borusu
