# Hücre ve organeller

> Öğrenciler hücre zarı, sitoplazma ve çekirdeği tanıyıp bitki ile hayvan hücresini ayırt etmeyi, mitokondri ile kloroplastın görevlerini ve hücreden sisteme düzeni çalışır.

Source: https://olyclass.com/library/science-g7-cells-tr/

- Subject: Fen bilimleri
- Level: 7. sınıf
- Bilgi yarışması: 16
- Play it free on one screen (projector, TV or whiteboard): https://olyclass.com/library?play=science-g7-cells-tr
- Copy and edit it: https://olyclass.com/library?copy=science-g7-cells-tr
- Games it plays well in: [Şans Çarkı](https://olyclass.com/tr/classroom-games/lucky-wheel/), [Bovling](https://olyclass.com/tr/classroom-games/bowling/), [Basket Atışı](https://olyclass.com/tr/classroom-games/hoop-shot/), [Penaltı Atışı](https://olyclass.com/tr/classroom-games/penalty-kick/)

## Sorular

1. Hücreye giren ve çıkan maddeleri kontrol eden yapı hangisidir? (Hücre duvarı / Hücre zarı / Koful / Çekirdek)
   Answer: Hücre zarı
2. Hücrenin yönetim merkezi olarak bilinen yapı hangisidir? (Hücre zarı / Koful / Sitoplazma / Çekirdek)
   Answer: Çekirdek
3. Sitoplazma, hücre zarı ile çekirdek arasında bulunan jelimsi bir sıvıdır.
   Answer: Doğru
4. Hücre zarının en önemli özelliği aşağıdakilerden hangisidir? (Enerji üretmesi / Işığı soğurması / Kalıtım bilgisini taşıması / Seçici geçirgen olması)
   Answer: Seçici geçirgen olması
5. Hangisi yalnızca bitki hücresinde bulunur? (Hücre duvarı / Hücre zarı / Sitoplazma / Çekirdek)
   Answer: Hücre duvarı
6. Hayvan hücresinde hücre duvarı bulunur.
   Answer: Yanlış
7. Bitki hücrelerine yeşil rengini veren organelin adı nedir?
   Answer: Kloroplast
8. Bitki hücrelerinde ışık enerjisiyle besin üretilen organel hangisidir? (Kloroplast / Koful / Mitokondri / Çekirdek)
   Answer: Kloroplast
9. Besinlerdeki enerjinin hücrenin kullanabileceği hâle geldiği organel hangisidir? (Hücre zarı / Kloroplast / Mitokondri / Sitoplazma)
   Answer: Mitokondri
10. Hem bitki hem hayvan hücresinde bulunan, enerji santrali denen organel hangisidir?
   Answer: Mitokondri
11. Hangisi bitki hücresinde bulunup hayvan hücresinde bulunmaz? (Hücre zarı / Kloroplast / Mitokondri / Çekirdek)
   Answer: Kloroplast
12. Canlılardaki doğru organizasyon sıralaması hangisidir? (Doku, hücre, organ, sistem / Hücre, doku, organ, sistem / Hücre, doku, sistem, organ / Hücre, organ, doku, sistem)
   Answer: Hücre, doku, organ, sistem
13. Aynı görevi yapan benzer hücrelerin oluşturduğu topluluğa organ denir.
   Answer: Yanlış
14. Mide, kalp ve akciğer gibi yapılar organizasyonun hangi düzeyindedir?
   Answer: Organ
15. Hangisi bir sisteme örnektir? (Böbrek / Kas dokusu / Sindirim sistemi / Sinir hücresi)
   Answer: Sindirim sistemi
16. Hücre zarında yapılan taşımalar için hangi ifade doğrudur? (Zar her maddeyi geçirir / Zar hiçbir maddeyi geçirmez / Zar yalnızca suyu geçirmez / Zar, bazı maddeleri geçirir, bazılarını geçirmez)
   Answer: Zar, bazı maddeleri geçirir, bazılarını geçirmez
