# Органічні сполуки

> Діти закріплюють знання про сполуки Карбону: метан і вуглеводні, спирти, а також цукри, жири та білки.

Source: https://olyclass.com/library/science-g9-organic-compounds-uk/

- Subject: Природничі науки
- Level: 9 клас
- Вікторина: 16
- Play it free on one screen (projector, TV or whiteboard): https://olyclass.com/library?play=science-g9-organic-compounds-uk
- Copy and edit it: https://olyclass.com/library?copy=science-g9-organic-compounds-uk
- Games it plays well in: [Знайди пару](https://olyclass.com/uk/classroom-games/memory-match/), [Таємна картинка](https://olyclass.com/uk/classroom-games/mystery-picture/), [Хапай плитку](https://olyclass.com/uk/classroom-games/tile-grab/), [Дошка викликів](https://olyclass.com/uk/classroom-games/dare-board/)

## Питання

1. Який хімічний елемент є обов’язковою складовою всіх органічних сполук? (Карбон / Нітроген / Силіцій / Феррум)
   Answer: Карбон
2. Яку валентність має Карбон в органічних сполуках? (II / III / IV / VI)
   Answer: IV
3. Вуглекислий газ CO₂ за традиційним поділом належить до неорганічних сполук.
   Answer: Правда
4. Яка формула метану? (CH₄ / CO₂ / C₂H₄ / C₂H₆)
   Answer: CH₄
5. Який тип зв’язків між атомами Карбону в етані C₂H₆? (Йонний / Одинарний / Подвійний / Потрійний)
   Answer: Одинарний
6. Яка формула етену (етилену)? (CH₄ / C₂H₂ / C₂H₄ / C₂H₆)
   Answer: C₂H₄
7. Продуктами повного горіння метану є вода та яка сполука Карбону?
   Answer: Вуглекислий газ (CO₂)
8. Яка функціональна група є характерною для спиртів? (Аміногрупа –NH₂ / Гідроксильна –OH / Карбоксильна –COOH / Нітрогрупа –NO₂)
   Answer: Гідроксильна –OH
9. Яка формула етанолу? (CH₃COOH / CH₃OH / C₂H₅OH / C₂H₆)
   Answer: C₂H₅OH
10. Метанол — дуже отруйна речовина, його не можна пробувати на смак.
   Answer: Правда
11. Яка речовина належить до вуглеводів? (Білок яєчний / Глюкоза / Гліцерин / Етанол)
   Answer: Глюкоза
12. Який вуглевод утворюється в зелених листках рослин під час фотосинтезу?
   Answer: Глюкоза
13. Який полісахарид є запасною речовиною в бульбах картоплі? (Глюкоза / Крохмаль / Сахароза / Целюлоза)
   Answer: Крохмаль
14. Білки складаються із залишків жирних кислот і гліцерину.
   Answer: Неправда
15. Мономерами білків є органічні сполуки з аміногрупою та карбоксильною групою. Як вони називаються?
   Answer: Амінокислоти
16. Із яких речовин утворюються жири? (Амінокислоти й гліцерин / Глюкоза й вода / Гліцерин і жирні кислоти / Етанол і крохмаль)
   Answer: Гліцерин і жирні кислоти
