# Yardımlaşma ve dayanışma

> Öğrenciler komşulara yardım etmeyi, gönüllülüğü, Kızılay ve yardım kuruluşlarının çalışmalarını, okulda birlikte hareket etmeyi öğrenip pekiştirir.

Source: https://olyclass.com/library/social-g3-cooperation-tr/

- Subject: Tarih ve coğrafya
- Level: 3. sınıf
- Bilgi yarışması: 16
- Play it free on one screen (projector, TV or whiteboard): https://olyclass.com/library?play=social-g3-cooperation-tr
- Copy and edit it: https://olyclass.com/library?copy=social-g3-cooperation-tr
- Games it plays well in: [Şans Çarkı](https://olyclass.com/tr/classroom-games/lucky-wheel/), [Bovling](https://olyclass.com/tr/classroom-games/bowling/), [Basket Atışı](https://olyclass.com/tr/classroom-games/hoop-shot/), [Penaltı Atışı](https://olyclass.com/tr/classroom-games/penalty-kick/)

## Sorular

1. Komşunuzun ağır poşetleri varsa ona nasıl yardım edebilirsiniz? (Görmezden gelip geçerim / Ona acele etmesini söylerim / Poşetleri taşımasına yardım ederim / Poşetlerin içine bakarım)
   Answer: Poşetleri taşımasına yardım ederim
2. Hasta olan komşumuza hangisi nazik bir davranıştır? (Evin önünde yüksek sesle oynamak / Geçmiş olsun diye ziyaret etmek / Kapısını çalıp kaçmak / Onu hiç sormamak)
   Answer: Geçmiş olsun diye ziyaret etmek
3. Komşular birbirlerinin zor gününde yardımcı olmalıdır.
   Answer: Doğru
4. Karşılık beklemeden isteyerek yardım eden kişiye ne denir? (Gönüllü / Müşteri / Seyirci / Yolcu)
   Answer: Gönüllü
5. Hangisi gönüllülük örneğidir? (Hayvan barınağında isteyerek temizliğe yardım etmek / Kendi odasını dağıtmak / Maaş karşılığında bir işte çalışmak / Sınavda arkadaşından kopya çekmek)
   Answer: Hayvan barınağında isteyerek temizliğe yardım etmek
6. Okulunuzda ya da mahallenizde gönüllü olarak yapabileceğiniz bir iş söyleyin.
   Answer: Örneğin: çevre temizliği, kitap toplama, ağaç dikme
7. Kızılay'ın simgesi hangisidir? (Beyaz zemin üzerinde kırmızı hilal / Beyaz zemin üzerinde siyah daire / Mavi zemin üzerinde sarı yıldız / Yeşil zemin üzerinde beyaz kare)
   Answer: Beyaz zemin üzerinde kırmızı hilal
8. Kızılay'ın yaptığı çalışmalardan biri hangisidir? (Afet yaşayanlara yardım ulaştırmak / Futbol maçı yönetmek / Okulda ders vermek / Otobüs bileti satmak)
   Answer: Afet yaşayanlara yardım ulaştırmak
9. Kızılay'a kan bağışı yaparak hastalara yardım edilebilir.
   Answer: Doğru
10. Yardım kuruluşlarına hangisini bağışlayabiliriz? (Başkasının eşyalarını izinsiz / Kullanmadığımız temiz kıyafetleri / Yırtık ve kirli eşyaları / Çöp torbalarını)
   Answer: Kullanmadığımız temiz kıyafetleri
11. Deprem gibi bir afetten sonra insanlara hangi bağışlar yapılabilir?
   Answer: Battaniye, yiyecek, su, giysi gibi şeyler
12. Sınıfta birlikte bir pano hazırlarken en doğru davranış hangisidir? (Arkadaşların fikrini dinlememek / Tek kişinin her şeyi yapması / İş bölümü yapıp herkesin görev alması / İşi başkalarına bırakmak)
   Answer: İş bölümü yapıp herkesin görev alması
13. Sınıfta işleri paylaşmak, işin daha geç ve kötü bitmesine neden olur.
   Answer: Yanlış
14. Yardımlaşmayı kimler yapabilir? (Her yaştan insan / Yalnızca büyükler / Yalnızca zengin insanlar / Yalnızca öğretmenler)
   Answer: Her yaştan insan
15. Okulda arkadaşınızın kalemi yoksa ne yapmak dayanışmadır? (Görmezden gelmek / Kalemimi ona ödünç vermek / Kalemimi saklamak / Onunla dalga geçmek)
   Answer: Kalemimi ona ödünç vermek
16. Yardımlaşmanın toplumda bize sağladığı bir yarar söyleyin.
   Answer: Örneğin: sorunlar kolay çözülür, insanlar mutlu olur, birlik güçlenir
