# Ana ve ara yönler

> Öğrenciler bu sınavda ana ve ara yönleri bulmayı, basit bir krokiyi okumayı ve yer işaretlerinden yararlanarak yön tarif etmeyi çalışır.

Source: https://olyclass.com/library/social-g4-compass-directions-tr/

- Subject: Tarih ve coğrafya
- Level: 4. sınıf
- Bilgi yarışması: 16
- Play it free on one screen (projector, TV or whiteboard): https://olyclass.com/library?play=social-g4-compass-directions-tr
- Copy and edit it: https://olyclass.com/library?copy=social-g4-compass-directions-tr
- Games it plays well in: [Pençe makinesi](https://olyclass.com/tr/classroom-games/claw-machine/), [Şans düşüşü](https://olyclass.com/tr/classroom-games/lucky-drop/), [Mini golf](https://olyclass.com/tr/classroom-games/mini-golf/), [Merdiven Tırmanışı](https://olyclass.com/tr/classroom-games/ladder-climb/)

## Sorular

1. Güneş sabahları hangi ana yönden doğar? (Batı / Doğu / Güney / Kuzey)
   Answer: Doğu
2. Doğuya dönersek sağ elimiz hangi yönü gösterir? (Batı / Doğu / Güney / Kuzey)
   Answer: Güney
3. Güneş akşamları batı yönünde batar.
   Answer: Doğru
4. Kuzeyin tam karşısındaki ana yön hangisidir? (Batı / Doğu / Güney / Kuzeydoğu)
   Answer: Güney
5. Pusula iğnesinin kırmızı ucu genellikle hangi yönü gösterir? (Batı / Doğu / Güney / Kuzey)
   Answer: Kuzey
6. Kuzey ile doğu arasında kalan ara yön hangisidir? (Güneybatı / Güneydoğu / Kuzeybatı / Kuzeydoğu)
   Answer: Kuzeydoğu
7. Güney ile batı arasında kalan ara yön hangisidir? (Güneybatı / Güneydoğu / Kuzeybatı / Kuzeydoğu)
   Answer: Güneybatı
8. Kuzeydoğu ile güneydoğu birbirinin tam karşısındaki ara yönlerdir.
   Answer: Yanlış
9. Güneydoğunun tam karşısındaki ara yön hangisidir?
   Answer: Kuzeybatı
10. Kroki, bir yerin nasıl bir çizimidir? (Ayrıntılı uydu fotoğrafı / Basit bir yer planı / Gökyüzü haritası / Yazılı bir hikâye)
   Answer: Basit bir yer planı
11. Krokide yönü göstermek için genellikle bir yön oku çizilir.
   Answer: Doğru
12. Krokide okulumuzu, evimizi gibi yerleri göstermek için ne kullanırız?
   Answer: Simgeler (işaretler)
13. Yön bulmaya yardım eden cami, köprü gibi belirgin yerlere ne denir? (Eş yükselti / Harita ölçeği / Yer işareti / Yön okuyucu)
   Answer: Yer işareti
14. Kuzey kâğıdın üstündeyse, okulun kuzeyindeki park nerede çizilir? (Okulun altında / Okulun sağında / Okulun solunda / Okulun üstünde)
   Answer: Okulun üstünde
15. Kuzey yönü kâğıdın üstündeyse doğu yönü kâğıdın hangi tarafındadır?
   Answer: Sağ taraf
16. Okul, parkın kuzeydoğusundadır. Okuldan parka hangi yöne gidilir? (Güneybatı / Güneydoğu / Kuzeybatı / Kuzeydoğu)
   Answer: Güneybatı
