# Buluşlar ve mucitler

> Öğrenciler matbaa, telefon ve ampul gibi buluşları tanır, icatların hayatı nasıl değiştirdiğini, Türk mucitleri ve teknolojiyi güvenle kullanmayı pekiştirir.

Source: https://olyclass.com/library/social-g4-inventions-tr/

- Subject: Tarih ve coğrafya
- Level: 4. sınıf
- Bilgi yarışması: 16
- Play it free on one screen (projector, TV or whiteboard): https://olyclass.com/library?play=social-g4-inventions-tr
- Copy and edit it: https://olyclass.com/library?copy=social-g4-inventions-tr
- Games it plays well in: [Üçü Bir Arada](https://olyclass.com/tr/classroom-games/three-in-a-row/), [Dört Bir Hizada](https://olyclass.com/tr/classroom-games/line-of-four/), [Takım Tombalası](https://olyclass.com/tr/classroom-games/team-bingo/), [Hafıza Kartları](https://olyclass.com/tr/classroom-games/memory-match/)

## Sorular

1. Avrupa'da hareketli harfli baskı makinesini geliştiren kişi kimdir? (Bell / Edison / Gutenberg / Newton)
   Answer: Gutenberg
2. Kitapların çok sayıda basılmasını sağlayan makineye ne denir?
   Answer: Matbaa
3. Baskı makinesi sayesinde en çok hangisi kolaylaştı? (Evlerin aydınlatılması / Kitapların çoğaltılması / Uzaktan konuşma / Yolların yapılması)
   Answer: Kitapların çoğaltılması
4. Telefonun mucidi olarak bilinen kişi kimdir? (Alfred Nobel / Graham Bell / Gutenberg / Thomas Edison)
   Answer: Graham Bell
5. Telefon insanların hayatını nasıl değiştirdi? (Geceyi aydınlattı / Havada uçmayı sağladı / Kitap basmayı sağladı / Uzaktakilerle konuşmayı sağladı)
   Answer: Uzaktakilerle konuşmayı sağladı
6. Elektrik ampulünü geliştirip kullanılır hale getiren mucit kimdir? (Galileo / Graham Bell / Gutenberg / Thomas Edison)
   Answer: Thomas Edison
7. Ampulün bulunması hayatı nasıl değiştirdi? (Denizde yol bulmak kolaylaştı / Geceleri evler kolayca aydınlandı / Kitaplar basılabildi / Mektuplar daha hızlı gitti)
   Answer: Geceleri evler kolayca aydınlandı
8. Teknolojik buluşlar zamanla insanların yaşam biçimini değiştirir.
   Answer: Doğru
9. Osmanlı'da ilk Türk matbaasını kuran kişi kimdir? (Evliya Çelebi / Katip Çelebi / Piri Reis / İbrahim Müteferrika)
   Answer: İbrahim Müteferrika
10. Nobel Kimya Ödülü'nü alan Türk bilim insanı kimdir? (Ali Kuşçu / Aziz Sancar / Cezeri / Uluğ Bey)
   Answer: Aziz Sancar
11. Cezeri, otomatik makineler yapan bir Türk-İslam bilim insanıdır.
   Answer: Doğru
12. İnternette kişisel bilgilerimizle ilgili en doğru davranış hangisidir? (Adresimizi herkese yazmak / Tanımadığımıza fotoğraf atmak / Şifremizi arkadaşa vermek / Şifremizi kimseyle paylaşmamak)
   Answer: Şifremizi kimseyle paylaşmamak
13. İnternette tanımadığımız biri bizi buluşmaya çağırırsa hemen gitmeliyiz.
   Answer: Yanlış
14. Bir buluş yanlış kullanılırsa nelere zarar verebilir? Bir örnek söyle.
   Answer: Sağlığa, göze, çevreye veya güvenliğe (örnek yanıtlar kabul edilir)
15. Uzun süre ekrana bakarken özellikle hangi organımız yorulur?
   Answer: Gözlerimiz
16. Teknolojik aletle sorun yaşarsak kime danışmalıyız? (Bir yetişkine / Hiç kimseye / Sadece internetteki yabancıya / Tanımadığımız birine)
   Answer: Bir yetişkine
