# Yeryüzü şekilleri

> Öğrenciler bu sınavda dağ, tepe, ova, plato, vadi, göl, nehir, deniz, ada ve yarımada gibi yeryüzü şekillerini tanıyıp Türkiye'den örneklerle eşleştirmeyi çalışır.

Source: https://olyclass.com/library/social-g4-landforms-tr/

- Subject: Tarih ve coğrafya
- Level: 4. sınıf
- Bilgi yarışması: 16
- Play it free on one screen (projector, TV or whiteboard): https://olyclass.com/library?play=social-g4-landforms-tr
- Copy and edit it: https://olyclass.com/library?copy=social-g4-landforms-tr
- Games it plays well in: [Gizemli Resim](https://olyclass.com/tr/classroom-games/mystery-picture/), [Kare Kap](https://olyclass.com/tr/classroom-games/tile-grab/), [Cesaret tahtası](https://olyclass.com/tr/classroom-games/dare-board/), [Ödül kulesi](https://olyclass.com/tr/classroom-games/prize-climb/)

## Sorular

1. Çevresindeki yerlerden çok yüksek olan, zirvesi bulunan yer şekline ne denir? (Dağ / Göl / Ova / Vadi)
   Answer: Dağ
2. Dağlardan daha alçak, yamaçları yumuşak yükseltilere ne ad verilir? (Ova / Tepe / Vadi / Yarımada)
   Answer: Tepe
3. Yüksekliği az olan geniş düzlüklere ne denir? (Ada / Dağ / Ova / Tepe)
   Answer: Ova
4. Çevresinden dik yamaçlarla ayrılan, yüksekte yer alan geniş düzlüğe ne denir? (Ova / Plato / Vadi / Yarımada)
   Answer: Plato
5. İki dağ veya yamaç arasında kalan, uzanan çukur yere ne denir? (Ada / Plato / Tepe / Vadi)
   Answer: Vadi
6. Göl, her yanı karalarla çevrili durgun su birikintisidir.
   Answer: Doğru
7. Akarsular genellikle nereye dökülür? (Dağın zirvesine / Göle veya denize / Platoya / Tepeye)
   Answer: Göle veya denize
8. Denizler tatlı sudan oluşur ve tuzlu değildir.
   Answer: Yanlış
9. Dört yanı suyla çevrili kara parçasına ne denir? (Ada / Plato / Vadi / Yarımada)
   Answer: Ada
10. Üç tarafı sularla çevrili kara parçasına ne denir? (Ada / Ova / Tepe / Yarımada)
   Answer: Yarımada
11. Türkiye'nin en yüksek dağı hangisidir? (Ağrı Dağı / Erciyes Dağı / Kaçkar Dağı / Uludağ)
   Answer: Ağrı Dağı
12. Aşağıdakilerden hangisi Türkiye'de bir ovadır? (Ağrı Dağı / Konya Ovası / Kızılırmak / Tuz Gölü)
   Answer: Konya Ovası
13. Anadolu, üç tarafı denizlerle çevrili bir yarımadadır.
   Answer: Doğru
14. Türkiye topraklarında doğup denize dökülen en uzun ırmak hangisidir?
   Answer: Kızılırmak
15. Türkiye'nin en büyük gölü hangisidir?
   Answer: Van Gölü
16. Türkiye'nin en büyük adasının adı nedir? (Ege Denizi'nde yer alır.)
   Answer: Gökçeada
