# Anadolu ve Mezopotamya uygarlıkları

> Öğrenciler Çatalhöyük, Göbeklitepe, Hititler, Frigler, Lidyalılar, Urartular, Sümerler ve Mısırlılar hakkındaki temel bilgileri tekrar ederek pekiştirir.

Source: https://olyclass.com/library/social-g5-anatolia-civilisations-tr/

- Subject: Tarih ve coğrafya
- Level: 5. sınıf
- Bilgi yarışması: 16
- Play it free on one screen (projector, TV or whiteboard): https://olyclass.com/library?play=social-g5-anatolia-civilisations-tr
- Copy and edit it: https://olyclass.com/library?copy=social-g5-anatolia-civilisations-tr
- Games it plays well in: [Zili çal](https://olyclass.com/tr/classroom-games/ring-the-bell/), [Yükselen su](https://olyclass.com/tr/classroom-games/high-water/), [Halat çekme](https://olyclass.com/tr/classroom-games/tug-of-war/), [Şans Çarkı](https://olyclass.com/tr/classroom-games/lucky-wheel/)

## Sorular

1. Çatalhöyük hangi ilimizin sınırları içinde yer alır? (Konya / Van / Çorum / Şanlıurfa)
   Answer: Konya
2. Çatalhöyük'teki evlerle ilgili hangisi doğrudur? (Evler ağaç üstündeydi / Evler taştan kalelerdi / Evlere çatıdan girilirdi / Evlerin hepsi iki katlıydı)
   Answer: Evlere çatıdan girilirdi
3. Göbeklitepe, Şanlıurfa'da bulunan çok eski bir tapınak alanıdır.
   Answer: Doğru
4. Göbeklitepe'de en çok hangi malzemeden yapılmış dikilitaşlar bulunur? (Cam / Demir / Taş / Tuğla)
   Answer: Taş
5. Hititler, Mısırlılarla hangi savaşı yapmıştır? (Kadeş Savaşı / Malazgirt Savaşı / Sakarya Savaşı / Truva Savaşı)
   Answer: Kadeş Savaşı
6. Kadeş Savaşı'ndan sonra Hititler ile Mısırlılar arasında ne imzalandı?
   Answer: Barış antlaşması (Kadeş Antlaşması)
7. Hititlerin başkenti hangisidir? (Gordion / Hattuşa / Sard / Tuşpa)
   Answer: Hattuşa
8. Frigyalıların başkenti neresidir? (Babil / Gordion / Hattuşa / Sard)
   Answer: Gordion
9. Parayı ilk kullanan uygarlık hangisidir? (Hititler / Lidyalılar / Sümerler / Urartular)
   Answer: Lidyalılar
10. Lidyalıların başkenti Sard'dan geçen Kral Yolu ticareti kolaylaştırmıştır.
   Answer: Doğru
11. Urartular en çok hangi gölün çevresinde yaşamıştır?
   Answer: Van Gölü
12. Çivi yazısını bulan uygarlık hangisidir? (Frigyalılar / Lidyalılar / Mısırlılar / Sümerler)
   Answer: Sümerler
13. Sümerler yazı yazarken hangi malzemeyi kullanmıştır? (Deri levha / Kil tablet / Kâğıt / Papirüs)
   Answer: Kil tablet
14. Sümerler Anadolu'da, Kızılırmak kıyısında yaşamıştır.
   Answer: Yanlış
15. Mısırlılar yazı yazmak için hangi bitkiden yapılan malzemeyi kullanmıştır? (Bambu / Keten / Pamuk / Papirüs)
   Answer: Papirüs
16. Mısır uygarlığı hangi nehrin kıyısında kurulmuştur?
   Answer: Nil Nehri
