# Історичний час

> Діти вчаться визначати століття за роком, записувати його римськими цифрами, розрізняти час до нашої ери й нашої ери та орієнтуватися в періодах історії.

Source: https://olyclass.com/library/social-g5-historical-time-uk/

- Subject: Історія та географія
- Level: 5 клас
- Вікторина: 16
- Play it free on one screen (projector, TV or whiteboard): https://olyclass.com/library?play=social-g5-historical-time-uk
- Copy and edit it: https://olyclass.com/library?copy=social-g5-historical-time-uk
- Games it plays well in: [Дзвони у дзвін](https://olyclass.com/uk/classroom-games/ring-the-bell/), [Велика вода](https://olyclass.com/uk/classroom-games/high-water/), [Перетягування канату](https://olyclass.com/uk/classroom-games/tug-of-war/), [Колесо удачі](https://olyclass.com/uk/classroom-games/lucky-wheel/)

## Питання

1. До якого століття належить 1861 рік? (XIX століття / XVII століття / XVIII століття / XX століття)
   Answer: XIX століття
2. До якого століття належить 1500 рік? (XIV століття / XV століття / XVI століття / XVII століття)
   Answer: XV століття
3. До якого століття належить 988 рік? (IX століття / VIII століття / X століття / XI століття)
   Answer: X століття
4. До якого століття належить 1991 рік? Відповідайте римськими цифрами.
   Answer: XX століття
5. Яке число записано римськими цифрами XIV? (14 / 16 / 24 / 6)
   Answer: 14
6. Як римськими цифрами записати 19 століття? (IXX / XIX / XVIIII / XXI)
   Answer: XIX
7. Римською цифрою V позначають число п'ять.
   Answer: Правда
8. Яке число записано римськими цифрами XXIV? (14 / 16 / 24 / 26)
   Answer: 24
9. Що означає скорочення «н. е.»? (найдавніша ера / наша ера / нижня епоха / нова епоха)
   Answer: наша ера
10. 200 рік до н. е. був раніше, ніж 100 рік до н. е.
   Answer: Правда
11. Яке століття було одразу перед I століттям н. е.? (I століття до н. е. / II століття до н. е. / II століття н. е. / нульове століття)
   Answer: I століття до н. е.
12. Століття — це період тривалістю 1000 років.
   Answer: Неправда
13. Який період історії найдавніший? (Новий час / Середньовіччя / первісна історія / стародавній світ)
   Answer: первісна історія
14. Який період історії йде одразу після Середньовіччя? (Давній світ / Новий час / Новітній час / Первісність)
   Answer: Новий час
15. Яке століття настало після V століття н. е.?
   Answer: VI століття
16. До якого століття належить 2001 рік? Відповідайте римськими цифрами.
   Answer: XXI століття
