# Hava durumu ve iklim

> Öğrenciler bu testte hava durumu ile iklim arasındaki farkı, iklim elemanlarını, Türkiye'nin iklim bölgelerini ve iklimin günlük yaşama etkisini pekiştirir.

Source: https://olyclass.com/library/social-g5-weather-climate-tr/

- Subject: Tarih ve coğrafya
- Level: 5. sınıf
- Bilgi yarışması: 16
- Play it free on one screen (projector, TV or whiteboard): https://olyclass.com/library?play=social-g5-weather-climate-tr
- Copy and edit it: https://olyclass.com/library?copy=social-g5-weather-climate-tr
- Games it plays well in: [Kare Kap](https://olyclass.com/tr/classroom-games/tile-grab/), [Cesaret tahtası](https://olyclass.com/tr/classroom-games/dare-board/), [Ödül kulesi](https://olyclass.com/tr/classroom-games/prize-climb/), [Zili çal](https://olyclass.com/tr/classroom-games/ring-the-bell/)

## Sorular

1. Bir yerde kısa süre içinde yaşanan yağmurlu ya da güneşli durum neyi anlatır? (Hava durumu / Nüfusu / Yer şeklini / İklimi)
   Answer: Hava durumu
2. Bir yerde uzun yıllar boyunca görülen hava olaylarının ortalamasına ne denir? (Hava durumu / Mevsim / Rüzgâr / İklim)
   Answer: İklim
3. “Bugün İzmir’de hava yağmurlu.” cümlesi iklimi anlatır.
   Answer: Yanlış
4. Aşağıdakilerden hangisi iklim elemanlarından biridir? (Harita ölçeği / Nehir uzunluğu / Sıcaklık / Yükselti basamağı)
   Answer: Sıcaklık
5. Yağmur, kar ve dolu hangi iklim elemanının şekilleridir? (Basınç / Nem / Rüzgâr / Yağış)
   Answer: Yağış
6. Sıcaklığı ölçmek için kullanılan aracın adı nedir?
   Answer: Termometre
7. Rüzgâr, havanın yatay yönde hareket etmesidir.
   Answer: Doğru
8. Karadeniz kıyılarında hangi iklim görülür? (Akdeniz iklimi / Karadeniz iklimi / Karasal iklim / Kutup iklimi)
   Answer: Karadeniz iklimi
9. Yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlı olan iklim hangisidir? (Akdeniz iklimi / Karadeniz iklimi / Karasal iklim / Tundra iklimi)
   Answer: Akdeniz iklimi
10. Kışları soğuk ve kar yağışlı geçen Doğu Anadolu’da hangi iklim görülür? (Akdeniz iklimi / Ekvator iklimi / Karadeniz iklimi / Karasal iklim)
   Answer: Karasal iklim
11. Kışları ılık geçen Antalya hangi bölgemizde yer alır?
   Answer: Akdeniz Bölgesi
12. Türkiye’de tüm bölgelerde aynı iklim görülür.
   Answer: Yanlış
13. Akdeniz kıyılarında iklim nedeniyle hangi tarım ürünü çok yetişir? (Arpa / Kuru fasulye / Narenciye / Çay)
   Answer: Narenciye
14. Çay tarımı en çok hangi kıyılarda yapılır? (Ege kıyıları / Güneydoğu Anadolu / Karadeniz kıyıları / İç Anadolu)
   Answer: Karadeniz kıyıları
15. Yağışlı havada dışarı çıkarken yanımıza ne almalıyız?
   Answer: Şemsiye (veya yağmurluk)
16. Karasal iklimde kış sıcaklığı ve kar yağışı, hangisini en çok etkiler? (Dağların yüksekliğini / Denizin tuzluluğunu / Giyim ve ısınma biçimini / Yer çekimini)
   Answer: Giyim ve ısınma biçimini
