# Osmanlı Devleti'nin kuruluşu

> Öğrenciler bu testte Osman Bey ile Söğüt'ü, Orhan Bey ile Bursa'yı, Rumeli'ye geçişi ve ilk başkentleri tanıyıp birbirleriyle ilişkilendirmeyi çalışır.

Source: https://olyclass.com/library/social-g7-ottoman-rise-tr/

- Subject: Tarih ve coğrafya
- Level: 7. sınıf
- Bilgi yarışması: 16
- Play it free on one screen (projector, TV or whiteboard): https://olyclass.com/library?play=social-g7-ottoman-rise-tr
- Copy and edit it: https://olyclass.com/library?copy=social-g7-ottoman-rise-tr
- Games it plays well in: [Şans düşüşü](https://olyclass.com/tr/classroom-games/lucky-drop/), [Mini golf](https://olyclass.com/tr/classroom-games/mini-golf/), [Merdiven Tırmanışı](https://olyclass.com/tr/classroom-games/ladder-climb/), [Kâğıt Yarışı](https://olyclass.com/tr/classroom-games/paper-race/)

## Sorular

1. Osmanlı Devleti'nin kurucusu kimdir? (Ertuğrul Gazi / I. Murat / Orhan Bey / Osman Bey)
   Answer: Osman Bey
2. Osman Bey'in beyliğinin ilk merkezi hangi yerdi? (Bursa / Edirne / Söğüt / İznik)
   Answer: Söğüt
3. Osman Bey'in babası Ertuğrul Gazi'dir.
   Answer: Doğru
4. Osman Bey, 1302'de hangi savaşta Bizans ordusunu yendi? (Bafeus Savaşı / Kosova Savaşı / Niğbolu Savaşı / Pelekanon Savaşı)
   Answer: Bafeus Savaşı
5. Osmanlı Beyliği, hangi devletin sınırında kuruldu? (Altın Orda / Bizans / Memlûk / Safevi)
   Answer: Bizans
6. Osman Bey'den sonra beyliğin başına kim geçti? (Ertuğrul Gazi / I. Murat / Orhan Bey / Yıldırım Bayezid)
   Answer: Orhan Bey
7. Orhan Bey döneminde fethedilip başkent yapılan şehir hangisidir? (Ankara / Bursa / Konya / Selanik)
   Answer: Bursa
8. İznik, Orhan Bey zamanında 1331'de fethedilmiştir.
   Answer: Doğru
9. Osmanlı'nın ilk düzenli ordusu olan yaya ve müsellem birliklerini kim kurdu? (I. Murat / Orhan Bey / Osman Bey / Yıldırım Bayezid)
   Answer: Orhan Bey
10. Osmanlılar Rumeli'ye geçerken hangi boğazı aştı?
   Answer: Çanakkale Boğazı
11. Osmanlıların Rumeli'ye geçişi hangi yüzyılda gerçekleşti? (10. yüzyıl / 12. yüzyıl / 14. yüzyıl / 16. yüzyıl)
   Answer: 14. yüzyıl
12. Rumeli'ye geçişte öncülük eden, Orhan Bey'in oğlu kimdir?
   Answer: Süleyman Paşa
13. I. Murat döneminde fethedilip başkent yapılan Rumeli şehri hangisidir? (Belgrad / Bursa / Edirne / İstanbul)
   Answer: Edirne
14. Osmanlı başkenti Edirne'den sonra Bursa olmuştur.
   Answer: Yanlış
15. Osmanlı'nın Edirne'den önceki başkenti hangi şehirdir?
   Answer: Bursa
16. Osmanlı başkentleri eskiden yeniye doğru hangi sıradadır? (Bursa, Edirne, İstanbul / Bursa, İstanbul, Edirne / Edirne, Bursa, İstanbul / İstanbul, Edirne, Bursa)
   Answer: Bursa, Edirne, İstanbul
