# Mustafa Kemal'in çocukluğu ve eğitimi

> Öğrenciler Mustafa Kemal'in çocukluğu, eğitim hayatı ve yetiştiği dönem hakkındaki bilgileri pekiştirir.

Source: https://olyclass.com/library/social-g8-ataturk-early-life-tr/

- Subject: Tarih ve coğrafya
- Level: 8. sınıf
- Bilgi yarışması: 16
- Play it free on one screen (projector, TV or whiteboard): https://olyclass.com/library?play=social-g8-ataturk-early-life-tr
- Copy and edit it: https://olyclass.com/library?copy=social-g8-ataturk-early-life-tr
- Games it plays well in: [Dört Bir Hizada](https://olyclass.com/tr/classroom-games/line-of-four/), [Takım Tombalası](https://olyclass.com/tr/classroom-games/team-bingo/), [Hafıza Kartları](https://olyclass.com/tr/classroom-games/memory-match/), [Gizemli Resim](https://olyclass.com/tr/classroom-games/mystery-picture/)

## Sorular

1. Mustafa Kemal hangi şehirde dünyaya gelmiştir? (Edirne / Manastır / Selanik / İstanbul)
   Answer: Selanik
2. Mustafa Kemal 1881 yılında Selanik'te doğmuştur.
   Answer: Doğru
3. Mustafa Kemal'in annesinin adı nedir? (Fatma Hanım / Latife Hanım / Makbule Hanım / Zübeyde Hanım)
   Answer: Zübeyde Hanım
4. Mustafa Kemal'in babasının adı nedir? (Ahmet Efendi / Ali Rıza Efendi / Hasan Efendi / Hüseyin Efendi)
   Answer: Ali Rıza Efendi
5. Mustafa, mahalle mektebinden sonra yeni usulle eğitim veren hangi okula başladı? (Galatasaray Lisesi / Mülkiye Mektebi / Tıbbiye Mektebi / Şemsi Efendi Mektebi)
   Answer: Şemsi Efendi Mektebi
6. Mustafa, askerî okul sınavına annesinin isteğiyle girmiştir.
   Answer: Yanlış
7. Selanik Askerî Rüştiyesi'nden sonra hangi şehirdeki askerî idadiye gitti? (Edirne / Manastır / Üsküp / İzmir)
   Answer: Manastır
8. Mustafa Kemal 1899'da hangi okula girerek subaylık eğitimine başlamıştır? (Darülfünun / Harbiye Mektebi / Mülkiye Mektebi / Tıbbiye Mektebi)
   Answer: Harbiye Mektebi
9. 1905'te Harp Akademisi'ni bitiren Mustafa Kemal hangi rütbeyi aldı?
   Answer: Kurmay yüzbaşı
10. Mustafa'ya "Kemal" adını veren öğretmen hangi dersin öğretmeniydi? (Edebiyat / Fransızca / Matematik / Tarih)
   Answer: Matematik
11. Mustafa'ya "Kemal" adını Şemsi Efendi vermiştir.
   Answer: Yanlış
12. "Kemal" adı Mustafa'ya hangi özelliği nedeniyle verilmiştir? (Başarısı ve olgunluğu / Boyunun uzunluğu / Güzel şiir yazması / Yabancı dil bilmesi)
   Answer: Başarısı ve olgunluğu
13. Mustafa'ya "Kemal" adı hangi okulda verilmiştir?
   Answer: Selanik Askerî Rüştiyesi
14. Mustafa Kemal Fransa'daki Picardie manevralarını hangi yıl izlemiştir? (1908 / 1910 / 1912 / 1914)
   Answer: 1910
15. Picardie manevraları hangi Avrupa ülkesinde yapılmıştır?
   Answer: Fransa
16. Mustafa Kemal 1913'te hangi şehirde askerî ataşe olarak görev yapmıştır? (Atina / Berlin / Sofya / Viyana)
   Answer: Sofya
