# Cumhuriyet ve inkılaplar

> Öğrenciler, Cumhuriyet'in ilanını, harf devrimini, Soyadı Kanunu'nu ve kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilmesini kronolojik olarak tanımayı öğrenir.

Source: https://olyclass.com/library/social-g8-republic-reforms-tr/

- Subject: Tarih ve coğrafya
- Level: 8. sınıf
- Bilgi yarışması: 16
- Play it free on one screen (projector, TV or whiteboard): https://olyclass.com/library?play=social-g8-republic-reforms-tr
- Copy and edit it: https://olyclass.com/library?copy=social-g8-republic-reforms-tr
- Games it plays well in: [Yükselen su](https://olyclass.com/tr/classroom-games/high-water/), [Halat çekme](https://olyclass.com/tr/classroom-games/tug-of-war/), [Şans Çarkı](https://olyclass.com/tr/classroom-games/lucky-wheel/), [Bovling](https://olyclass.com/tr/classroom-games/bowling/)

## Sorular

1. Cumhuriyet hangi tarihte ilan edilmiştir? (10 Kasım 1938 / 23 Nisan 1920 / 29 Ekim 1923 / 30 Ağustos 1922)
   Answer: 29 Ekim 1923
2. Cumhuriyet ilan edildiğinde ilk cumhurbaşkanı kim seçilmiştir? (Fevzi Çakmak / Kâzım Karabekir / Mustafa Kemal Atatürk / İsmet İnönü)
   Answer: Mustafa Kemal Atatürk
3. Cumhuriyet, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından ilan edilmiştir.
   Answer: Doğru
4. Cumhuriyet ilan edildiğinde Türkiye'nin başkenti neresiydi? (Ankara / Erzurum / Sivas / İstanbul)
   Answer: Ankara
5. Yeni Türk harfleri hangi yıl kabul edilmiştir? (1923 / 1925 / 1928 / 1934)
   Answer: 1928
6. Yeni Türk harflerini halka öğretmek için açılan okullara ne ad verilir? (Darülfünun / Köy Enstitüleri / Millet Mektepleri / İmam Hatip Okulları)
   Answer: Millet Mektepleri
7. Harf Devrimi'nde Atatürk'e halkın verdiği öğretmenlik unvanı nedir? (Başöğretmen / Gazi / Mareşal / Reis-i Cumhur)
   Answer: Başöğretmen
8. Yeni Türk alfabesi kaç harften oluşur?
   Answer: 29
9. Soyadı Kanunu hangi yıl kabul edilmiştir? (1928 / 1930 / 1934 / 1938)
   Answer: 1934
10. Mustafa Kemal'e TBMM tarafından verilen soyadı hangisidir? (Atatürk / Cumhur / Gazi / Kemalpaşa)
   Answer: Atatürk
11. Soyadı Kanunu'ndan önce Türkiye'de herkesin resmî soyadı vardı.
   Answer: Yanlış
12. Soyadı Kanunu'ndan sonra İsmet Paşa hangi soyadını almıştır?
   Answer: İnönü
13. Türk kadınına milletvekili seçme ve seçilme hakkı hangi yıl verilmiştir? (1923 / 1930 / 1934 / 1937)
   Answer: 1934
14. Kadınlara 1930'da hangi seçimlerde oy verme hakkı tanındı? (Belediye seçimleri / Cumhurbaşkanlığı seçimi / Meclis başkanlığı seçimi / Milletvekilliği seçimi)
   Answer: Belediye seçimleri
15. Türk kadınlarına milletvekili seçme hakkı, belediye seçimlerinden önce verilmiştir.
   Answer: Yanlış
16. Kadınlara milletvekili seçme ve seçilme hakkını veren kurum hangisidir?
   Answer: Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)
