# Eski Çağ medeniyetleri

> Öğrenciler, Mezopotamya, Mısır, Hindistan, Çin, Yunan ve Roma medeniyetlerini, yazı ve Hammurabi Kanunları gibi buluşları ve Anadolu uygarlıklarını tanıma üzerine çalışır.

Source: https://olyclass.com/library/social-g9-ancient-civilisations-tr/

- Subject: Tarih ve coğrafya
- Level: 9. sınıf
- Bilgi yarışması: 16
- Play it free on one screen (projector, TV or whiteboard): https://olyclass.com/library?play=social-g9-ancient-civilisations-tr
- Copy and edit it: https://olyclass.com/library?copy=social-g9-ancient-civilisations-tr
- Games it plays well in: [Cesaret tahtası](https://olyclass.com/tr/classroom-games/dare-board/), [Ödül kulesi](https://olyclass.com/tr/classroom-games/prize-climb/), [Zili çal](https://olyclass.com/tr/classroom-games/ring-the-bell/), [Yükselen su](https://olyclass.com/tr/classroom-games/high-water/)

## Sorular

1. Mezopotamya medeniyetleri hangi iki nehrin arasında kurulmuştur? (Dicle ve Fırat / Ganj ve Dicle / Nil ve Fırat / Sarıırmak ve Nil)
   Answer: Dicle ve Fırat
2. Yazıyı ilk kez icat eden medeniyet hangisidir? (Hititler / Mısırlılar / Romalılar / Sümerler)
   Answer: Sümerler
3. Hammurabi Kanunları, Mısır Firavunu Hammurabi döneminde yazılmıştır.
   Answer: Yanlış
4. Mısır'da ölen firavunların mumyalanarak gömüldüğü anıtsal yapılar nelerdir? (Akropoller / Kolezyumlar / Piramitler / Zigguratlar)
   Answer: Piramitler
5. Mısırlıların kullandığı resim yazısına ne ad verilir? (Hiyeroglif / Latin yazısı / Runik yazı / Çivi yazısı)
   Answer: Hiyeroglif
6. Hint medeniyetinin ilk geliştiği Mohenjo-Daro ve Harappa hangi vadide yer alır? (Fırat Vadisi / Nil Vadisi / Sarıırmak Vadisi / İndus Vadisi)
   Answer: İndus Vadisi
7. Çin'de Sarıırmak çevresinde gelişen medeniyette ipek üretilmiştir.
   Answer: Doğru
8. Çin'de kuzeyden gelen saldırılara karşı yapılan büyük yapı hangisidir? (Artemis Tapınağı / Babil Kulesi / Karnak Tapınağı / Çin Seddi)
   Answer: Çin Seddi
9. Antik Yunan'da bağımsız şehir devletlerine ne ad verilir? (Nom / Polis / Satraplık / Senato)
   Answer: Polis
10. Demokrasinin ilk uygulandığı Yunan şehir devleti hangisidir? (Atina / Roma / Sparta / Truva)
   Answer: Atina
11. Roma İmparatorluğu 395 yılında Doğu ve Batı olarak ikiye ayrılmıştır.
   Answer: Doğru
12. Roma'da yönetimde söz sahibi olan soylulardan oluşan meclisin adı nedir?
   Answer: Senato
13. Mısır ile Kadeş Antlaşması'nı imzalayan Anadolu uygarlığı hangisidir? (Frigler / Hititler / Lidyalılar / Urartular)
   Answer: Hititler
14. Parayı ilk kullanan Anadolu uygarlığı hangisidir? (Frigler / Hititler / Lidyalılar / Urartular)
   Answer: Lidyalılar
15. Lidyalıların başkenti olan, Manisa yakınındaki antik kent hangisidir?
   Answer: Sardes
16. Hititlerin başkenti olan, Çorum yakınındaki kent hangisidir?
   Answer: Hattuşa
